7 oefeningen om je brein te trainen
Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat is waar SmartVitaal voor staat. Maar hoe zorg je er nu eigenlijk voor dat je hersenen vitaal blijven? Simpel, door ze te blijven uitdagen. In dit artikel leggen we je uit welke oefeningen je kunt doen om je brein te trainen.
Wanneer je nieuwe dingen leert of onderneemt, creëer je in je hersenen nieuwe neurale paden en netwerken. Dit helpt om je hersenen gezond te houden en vergroot het aanpassingsvermogen van je brein. Er zijn talloze dingen die je zelf kunt doen om je hersenen weerbaar te maken tegen verouderingsprocessen. Hoe vaker je ze doet, hoe scherper en sterker je brein wordt én blijft.
1. Houd je lichaam vitaal
Een gezond brein begint bij een gezond lichaam. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die gezond eten en voldoende bewegen, minder gevoelig zijn voor de cognitieve achteruitgang die gepaard gaat met ouder worden.
Dat komt doordat beweging de afgifte van stoffen stimuleert die essentieel zijn voor de ontwikkeling, groei en het functioneren van hersencellen. Die stoffen heten neurotrofines en ze zorgen voor aanmaak van nieuwe hersencellen, nieuwe verbindingen tussen de hersencellen en nieuwe bloedvaatjes in de hersenen. Ga dus lekker wandelen of fietsen, of duik geregeld het zwembad in. En ook een gezond en gebalanceerd dieet draagt bij aan een gezond brein. Onze hersenen hebben namelijk tientallen stoffen nodig om goed te functioneren en geen enkel voedingsmiddel bevat ál die stoffen. Ook niet roken, het voorkomen van overgewicht en het drinken van een lage hoeveelheid alcohol, helpen natuurlijk mee je hersenen gezond te houden.
2. Houd je brein voor de gek
Je brein op een ongebruikelijke manier aan het werk zetten, kan ook helpen je hersenen bij de pinken te houden. Je kunt bijvoorbeeld je niet-dominante hand gebruiken voor alledaagse handelingen, zoals eten of een potje opendraaien, om zo de activiteit in je hersenen op te schroeven. Of probeer eens een stukje te schrijven met je andere hand. Behoorlijk uitdagend, dus heel goed voor je brein.
Een andere manier om je hersenen op scherp te stellen, is door handelingen met je ogen dicht te doen. Het opvouwen van de was bijvoorbeeld, of het smeren van een boterham. Dit dwingt je hersenen om nieuwe neurale paden te gebruiken.
Je kunt je hersenen ook stimuleren door dingen op z’n kop te bekijken. Bekijk de tijd bijvoorbeeld ondersteboven wanneer je hem afleest van je telefoon. Of lees een artikel uit de krant ondersteboven.
3. Speel denkspelletjes
Er zijn ontzettend veel denkspelletjes die je op je computer, tablet of telefoon kunt spelen. Ze zijn leuk om te doen én laten je hersenen kraken. Breng echter niet al te veel tijd door achter je beeldscherm, want dat is juist weer niet zo gezond voor je brein. Dus als je moet kiezen tussen een uurtje blokjes schuiven op je smartphone of een wandeling door het bos, dan heeft de laatste activiteit de meeste waarde voor je hersenen. Een good old puzzelboek aanschaffen is trouwens ook een optie als je je schermtijd wilt beperken.
4. Leer iets nieuws
Een heel effectieve manier om je hersenen een schop onder hun eh… hersenstam te geven, is door iets nieuws te leren. Of je nu kiest voor een cursus kantklossen of een opleiding coderen, je houdt je hersenen scherp door ze te blijven uitdagen met nieuwe kennis en handelingen.
Uit een onderzoek onder oudere volwassenen bleek dat de groep die opdracht had gekregen om verschillende nieuwe vaardigheden te leren, zoals digitale fotografie en quilten, beter scoorden op geheugentests dan de groep die activiteiten had verricht die mentaal niet uitdagen waren, zoals televisie kijken. Bovendien bleken de geheugenverbeteringen die waren opgetreden een jaar later nog steeds aanwezig te zijn.
5. Teken dingen
Tekenen is goed voor je hersenen. Het versterkt je cognitieve functies. Door dingen te tekenen, onthoud je ze ook beter. Je kunt het tekenen ook gebruiken om je hersenen uit te dagen. Dat doe je bijvoorbeeld door uit je hoofd een kaart van je buurt of je stad te tekenen. Probeer in je tekening zo veel mogelijk details te markeren, dus grote straten, zijstraatjes, bankjes, winkels en andere opvallende dingen, wat er maar in je opkomt.
Wanneer je klaar bent, vergelijk je de kaart die je hebt getekend met de echte kaart van het gebied. Heb je het heel goed gedaan? Kies dan de volgende keer voor een gebied dat je minder goed kent. Door jezelf te dwingen om de lay-out van je buurt te onthouden, te tekenen en te labelen, activeer je verschillende gebieden in je hersenen.
6. Socialiseer
Uit een onderzoek uit 2019 blijkt dat mensen die sociaal actief zijn, een lager risico lopen om dementie en Alzheimer te ontwikkelen. Doordat je bij sociaal contact meerdere gebieden van de hersenen betrekt én doordat er met het socialiseren vaak ook nog eens fysieke activiteiten gepaard gaan, zoals samen sporten of wandelen, is het dubbel goed voor je brein.
7. Mediteer
Mindful mediteren is de laatste jaren sterk in zwang geraakt, en dat is niet voor niets. Uit onderzoek is gebleken dat deze vorm van meditatie helpt om nieuwe neurale paden te bewandelen, wat je vermogen tot zelfreflectie vergroot en zorgt voor een grotere mentale flexibiliteit. Meditatie helpt bovendien bij het verbeteren van aandacht, focus, empathie en weerbaarheid. Het zou zelfs de capaciteiten van het werkgeheugen kunnen vergroten.