Wat je eigenlijk vóór elke Zoom-meeting zou moeten doen
Het voordeel van het lockdowngerelateerde videovergaderen: niemand ziet dat je je sloffen aan hebt. Het nadeel: het is verdomd lastig om actief te blijven meedoen. Je geluid staat op mute, de vergadering duurt maar voort, en uit pure wanhoop klik je stiekem je Insta-timeline open om te zien of daar nog iets spannends gebeurt. Hoe voorkom je dat je helemaal murw geslagen de zoveelste Zoom-meeting inrolt?
Simpel, door jezelf tussen de meetings door een paar minuten ontspanning te gunnen. Je hersenen hebben dat nodig om de aandacht erbij te kunnen houden. Want niemand beschikt over een aandachtspanne waaraan geen einde komt.
Er zit een meetbare grens aan hoe lang mensen stil kunnen zitten en aandachtig kunnen luisteren. Als je over die grens heen gaat, checkt je brein als het ware uit, of je dat nou wil of niet. Juist daarom moet je je hersenen tussen de vergaderingen door een pauze geven.
Pauzes belangrijk voor concentratie
“Daar heb ik geen tijd voor” klinkt het dan vaak. We zijn geconditioneerd om onderbrekingen te zien als de vijand van de productiviteit. Maar het tegendeel is waar. Juist door je brein geen rust te gunnen, word je minder productief en verlies je je focus en concentratie. En juist daardoor wordt het lastiger om al het werk dat op je bord ligt gedaan te krijgen. Yep, een vicieuze cirkel die je liever niet af wilt glijden.
Proactieve interferentie
Dus als je een dag vol videovergaderingen in gaat: spreek dan met jezelf (en je collega’s) af dat je tussendoor even moet kunnen ademen en ontspannen. Want als je maar van het ene in het andere overlegje blijft rollen zonder tussendoor je brein te ontzien, ontstaat er iets dat proactieve interferentie heet. Dingen die eerder in je hoofd zaten, blijven dan weer terug in je hoofd komen. Dat verstoort de focus op wat je nu aan het doen bent. Juist door pauzes te nemen kun je dit effect verminderen en beter overschakelen naar de volgende activiteit.
Psychologische bufferzone
Maar hoe doe je dat, je brein een pauze geven? Nou, bijvoorbeeld zoals professionele schakers dat doen: een twee minuten durende psychologische bufferzone, waarin je jezelf een snelle maar krachtige mentale reset geeft voordat je van het ene naar het andere ding gaat.
Grotere productiviteit
Onderbrekingen tussen verschillende taken zijn van cruciaal belang voor je algehele functioneren. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs korte afleidingen je focus al verbeteren. Dus als je voorafgaand aan een videovergadering even een kleine pauze neemt, zal dat je veel productiever maken en de productiviteit van de vergadering ten goede komen, mits iedereen het doet, natuurlijk.
Weg van je scherm
Hoe ziet zo’n pauze eruit? In elk geval niet zittend op een stoel en ook niet kijkend naar een beeldscherm. Ga weg van je bureau en verander bij voorkeur van locatie. Ga bijvoorbeeld even de was ophangen, of zet een kop thee. Knuffel even met je kat of stof je kamerplant af. Het is belangrijk dat je wegloopt van de computer.
Bewegen
Wil je maximaal profijt halen uit je pauze, spendeer die twee minuten dan aan lichaamsbeweging. Doe een paar sprongen, loop een paar keer de trap op en af of doe een dansje op je favoriete nummer. Lichaamsbeweging is ongelooflijk effectief voor cognitief herstel. Twee minuten lichaamsbeweging is al voldoende om het geheugen en het leervermogen bij jongvolwassenen voor de volgende twee uur te verbeteren, blijkt uit een onderzoek dat deze zomer werd gepubliceerd.
Natuur
Maar ook totale ontspanning is nuttig. Ga even naar buiten of kijk uit het raam en richt je aandacht, als dat kan, op de natuur. In de natuur zijn heeft een enorme invloed op het resetten van het cognitieve systeem en het herstellen van je aandachtvermogen. Geen boom in de buurt? Zelfs het kijken naar foto's van de natuur terwijl je een pauze neemt is al nuttig.
Probeer al bij het plannen van de videovergaderingen rekening te houden met de noodzaak van een kleine pauze tussendoor. Back-to-back vergaderingen hebben totaal geen zin, laat ze minimaal vijf minuten voordat je volgende meeting begint eindigen, zodat jouw brein even op adem kan komen. Het is maar een kleine tijdsinvestering, maar levert je heel veel op.