Vijf gezondheidsvoordelen van wandelen in de natuur
Zit je slecht in je vel? Voel je je overprikkeld of een tikkeltje somber? Heb je keuzestress of gewoon te veel werk op je bordje? Maak dan een wandeling in de natuur. Het werkt louterend voor je fysieke én mentale gesteldheid. Vijf voordelen.
1. Het vermindert stress
Lopen is een goedkope, risico-arme en toegankelijke vorm van lichaamsbeweging die, in combinatie met de natuur een zeer effectieve stressverlager kan zijn. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die meer tijd doorbrengen in een natuurlijke omgeving, een lager niveau van het stresshormoon cortisol hebben dan mensen die het grootste deel van hun tijd binnen of in een stedelijke omgeving doorbrengen.
In Japan is er zelfs een woord voor 'bosbaden': Shinrin Yoku. Het is een door artsen voorgeschreven anti-stresstherapie waarbij mensen een aantal dagen in het bos doorbrengen om van chronische stress af te komen. Natuur zorgt er dus voor dat het stresslevel in ons lichaam afneemt. En zelfs voor kantoormedewerkers kan uitzicht op de natuur vanuit een raam al leiden tot minder stress en een hogere arbeidstevredenheid.
2. Het helpt bij sombere gevoelens
Je kunt natuurlijk lacherig doen over mensen die met bomen knuffelen, maar welbeschouwd zijn die mensen heel gezond bezig. Een studie onder Londenaren toonde aan dat mensen die in de buurt van bomen wonen een betere geestelijke gezondheid hebben. Zelfs de aanwezigheid van bomen in de straat had al een positief resultaat. Uit een ander onderzoek bleek dat er in gebieden met veel bomen minder antidepressiva worden voorgeschreven dan in gebieden met weinig bomen.
Angst, depressie en andere psychische problemen kunnen worden verlicht door tijd in de natuur door te brengen, vooral wanneer dat wordt gecombineerd met lichaamsbeweging, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Essex een verband tussen wandelen in het bos en verminderde niveaus van angst en een betere gemoedstoestand.
3. Het is goed voor je hersenen
Wie een wandeling maakt in de natuur, geeft daarmee zijn hersencapaciteiten een boost, zo blijkt uit een onderzoek naar “natuurtherapie” van de Universiteit van Michigan uit 2008. “Stel je voor dat er een kosteloze therapie is die je cognitieve functioneren kan verbeteren zonder bekende bijwerkingen", zo opende het onderzoek. En die is er, dus. Studenten werden gevraagd om reeksen getallen te herhalen. Dat deden ze veel nauwkeuriger na een wandeling in de natuur. De onderzoekers bouwden voort op een eerder onderzoek, waaruit al bleek dat de natuur de concentratie en het geheugen kan herstellen.
4. Het is goed voor je creativiteit
Ook als je vastloopt op het creatieve vlak, is een wandeling in de natuur een uitstekend medicijn. Mensen die voor een onderzoek vier dagen lang ondergedompeld waren in de natuur, verhoogden daarmee hun prestaties in een creatieve probleemoplossingstest met maar liefst vijftig procent. Het onderzoek lijkt dus een positieve relatie tussen creatief denken en het buitenleven bloot te leggen, maar het positieve effect zou ook het gevolg kunnen zijn van de verminderde blootstelling aan technologie, schermen en andere creativiteitremmende prikkels.
5. Het boost je lichamelijke gezondheid
Voorstudies van een Japans onderzoek suggereren dat tijd doorbrengen in de bossen de productie van antikankereiwitten kan stimuleren. De verhoogde concentratie van deze eiwitten zou tot zeven dagen na een ontspannende boswandeling aanblijven.
En in een eerder onderzoek naar het cellulaire lichamelijke effect van een boswandeling werd opgemerkt dat bosomgevingen een gunstig effect hebben op de menselijke immuunfunctie. Wanneer we de frisse boslucht inademen, ademen we fytonciden in, chemische stoffen in de lucht die planten afgeven om zich te beschermen tegen insecten. Fytonciden hebben antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen die planten helpen ziekten te bestrijden. Wanneer mensen deze chemische stoffen inademen, reageert hun lichaam door het aantal en de activiteit van een bepaald type witte bloedcel, de zogenaamde natural killer cell of NK-cel, te verhogen. Deze cellen doden tumor- en virus-geïnfecteerde cellen in ons lichaam. De verhoogde NK-activiteit van een driedaagse bostrip hield meer dan dertig dagen aan.