Waarom je je beter voelt door te sporten
Steeds meer wetenschappelijke studies bewijzen het: beweging is niet alleen belangrijk voor je weerstand, maar ook voor je geestelijke welzijn. Zes mentale voordelen van geregeld sporten op een rij.
Sport. Wie het regelmatig doet, kan ook niet meer zonder. Het werkt verslavend, vanwege het geluksgevoel dat sporten teweegbrengt. Dit geluksgevoel wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door de endorfinen die vrijkomen bij lichaamsbeweging. Endorfine is een zogenaamde opioïde peptide, een hormoon met pijnstillende eigenschappen. Het zorgt ervoor dat we de irritatie van verschillende zenuwen niet meer waarnemen.
Gelukshormoon
Vooral het geluksgevoel van hardlopers, de zogenaamde runner's high, is bekend. Maar je hoeft echt geen marathon te lopen om deze high te ervaren. Uit onderzoek aan de Technische Universiteit van München bleek dat de endorfineconcentratie in het bloed al na een uurtje langzaam lopen is verhoogd. Wil je sneller de gelukspiek bereiken, dan zul je uiteraard wel in draf of galop moeten. Maar ook andere sporten leiden natuurlijk tot een endorfineboost. Dus als je liever tennist of een balletje trapt: ga vooral je gang!
Zelfvertrouwen
Het vrijkomen van endorfine is trouwens niet het enige waardoor je je beter gaat voelen door sport. Sporten vergroot vaak ook het zelfvertrouwen. Dit voordeel treedt het snelst op bij sporten waarbij zelfs kleine prestatieverbetering gemakkelijk kunnen worden gemeten, bijvoorbeeld hardlopen, fietsen of zwemmen.
Hersenen
En ook voor je brein is bewegen goed. Wie sport geeft zijn hersenen meer taken dan wie thuis op de bank zit. Het is wetenschappelijk bewezen dat hoe vaker het brein wordt gebruikt voor sport, hoe beter het wordt gestimuleerd. Daardoor verbetert je geheugen en vermindert zelfs de kans op dementie. Dat komt doordat door bewegen de bloedtoevoer naar de zenuwcellen in de hersenen toeneemt, waardoor die van meer voedingsstoffen worden voorzien. Daardoor blijven ze langer gezond.
Probleemoplossen
Sportactiviteiten die weinig concentratie vereisen, lenen zich trouwens ook prima voor het oplossen van problemen. Door repetitieve bewegingen te maken, zoals je doet bij lopen, fietsen of roeien, kom je even tot jezelf. Je kunt je daardoor beter concentreren op een onderwerp en nadenken over oplossingen. En ook op de lange termijn hebben sportactiviteiten een positief effect op het probleemoplossend vermogen. Uit een onderzoek van de Universiteit van Dundee, Schotland onder vijfduizend kinderen tussen de elf en zestien jaar oud, bleek dat degenen die veel langer aan sport deden dan hun schoolgenoten, betere cijfers hadden voor wiskunde en natuurkunde.
Zintuigen
Voor de zintuigen is sporten ook al goed. Wanneer je buiten sport, neem je intensiever geluiden, geuren, beelden en zaken als bodemgesteldheid waar. Doe je pilates of yoga, dan zijn je zintuigen gericht op ademhaling, houdingen en de grenzen van je eigen bewegingsvrijheid. En door de verhoogde bloedcirculatie die in het lichaam optreedt tijdens het sporten, raken de receptoren van onze vijf zintuigen ook nog eens ontvankelijker voor prikkels.
Ontstressen
Ook voor wie gestrest is, is sport een perfecte uitlaatklep. Door te sporten kun je even stoom afblazen. Zeker wanneer de sportieve handeling repetitief is, werkt het ontspannend. Dus wie het moeilijk vindt om 's avonds na het werk tot rust te komen en vaak nog in bed ligt te malen over werk, doet er goed aan om aan het einde van de werkdag, voor het avondeten, even een sportmoment in te plannen. Zo ga je opgeruimd en ontspannen de avond in.