Zes makkelijke manieren om je leefstijl te verbeteren
Een gezonde leefstijl begint bij je eigen gedrag. Tegelijk kun je soms ronduit gefrustreerd raken van alles dat je moet en juist niet meer mag om gezond en fit te blijven. Geen paniek! Er zijn een paar vrij eenvoudige manieren om je leefstijl te verbeteren. Dit zijn ze.
1. Begin de dag met een wandeling
Wandelen in de buitenlucht is een perfect actief begin van je dag. Je zal door een ochtendwandeling met meer energie en een frisse mindset aan je werkdag beginnen. Bovendien ben je met zo’n activiteit in alle vroegte het gevaarlijke uitstel-/afstelgedrag (‘ik doe het later wel, ik ben nu even druk met een presentatie') ook meteen de baas. Genoeg bewegen is belangrijk om je hart gezond te houden. Als je van vierduizend naar achtduizend stappen per dag gaat, halveert de kans op overlijden. Van vierduizend naar twaalfduizend stappen vermindert de kans zelfs met twee derde. Denk daar maar eens over na, wanneer je 's ochtends een ommetje maakt.
2. Begin de dag met fruit
Wat geldt voor wandelen, geldt ook voor fruit: een goed begin is het halve werk. We hebben dagelijks voldoende groente en fruit nodig om gezond te blijven. Als je minder dan 250 gram groenten en 150 gram fruit eet, verhoogt het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht. Toch schiet het eten van fruit gedurende de drukke werkdag er bij veel mensen vaak bij in. Door te ontbijten met fruit, kun je dit probleem (deels) ondervangen. Heb je koolhydraten nodig om zonder flauwte de lunch te halen? Eet je fruit dan met eiwitten zoals (plantaardige) yoghurt en kwark, en wat granen, zoals muesli, en/of noten. Goed bezig!
3. Verklein je snackporties
Om een gezond gewicht te behouden, is het belangrijk om niet meer calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt. Wil je dat deze twee zaken in evenwicht zijn, zorg dan dat je voldoende beweegt en niet te veel eet. Ben je een lekkerbek en vind je het lastig om alle lekkere maar ongezonde dingen te laten staan? Zorg dan in elk geval dat je minder grote hoeveelheden eet. Dus: trakteert er iemand taart omdat hij jarig is? Neem een halve portie. Zin in drop? Eet er één in plaats van tien. Door je porties te verkleinen kun je toch nog van de smaak genieten, maar sla je wel een verantwoorde weg in qua voedingspatroon.
4. Creëer sociale beweegdruk
Je neemt je ’s ochtends voor om die avond te gaan hardlopen, maar na afloop van je overvolle werkdag denk je: Ach, laat maar. Netflix is er ook nog. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Je kunt dit soort afhaakgedrag bij jezelf voorkomen door samen met vrienden of familie je beweegactiviteit te ondernemen. Zo heb je altijd een stok achter de deur. Het is bovendien nog gezellig ook: wandelen/fietsen/bootcampen met iemand die je aardig vindt.
5. Maak van groente het hoofdingrediënt van je avondmaaltijd
Groenten zijn vaak het ondergeschoven kindje van de avondmaaltijd. Terwijl ze eigenlijk minimaal de helft van je bord zouden moeten uitmaken. Je kunt je groente-inname verhogen door groente centraal te stellen in je gerecht. Wat ga jij vandaag maken met die stronk broccoli of die zak spinazie in je ijskast? Groenten vormen trouwens ook een prima tussendoortje. Dus neem wat wortels, reepjes paprika, komkommer en bloemkool mee naar je werk/thuiswerkplek, en je heb je dagelijkse groenteinname al voor de helft gecoverd.
6. Ga op tijd naar bed
Slaap is een van de belangrijkste pijlers van een gezonde leefstijl. Voldoende slaap houdt je lichamelijk en geestelijk gezond. Toch heeft het krijgen van voldoende slaap krijgen (zo'n 7 tot 9 uur) voor veel mensen geen prioriteit. Nog even naar Jinek kijken, misschien nog een aflevering van je favoriete serie pakken en voor je het weet ga je weer veel te laat naar bed. Maak van op tijd naar bed gaan een topprioriteit. Je kunt je uiterste bedtijd berekenen door voor jezelf te bepalen met hoeveel slaap jij uitgerust wakker wordt en dan terug te rekenen vanaf het moment dat je moet opstaan. Ga bij voorkeur een halfuur voordat je erin moet liggen al richting je slaapkamer en breng jezelf rustig in de sluimerstand. Laat je telefoon daarbij onberoerd, want door je socials te gaan checken voordat je moet gaan slapen, ga je juist weer in de wakkere stand.