Zo belangrijk is goed slapen voor je immuunsysteem

vrouw rekt zich uit in bed na het slapen
14 maart 2021

Slapen is niet alleen ontzettend lekker, het is ook nog eens heel goed voor je gezondheid. Je immuunsysteem heeft namelijk voldoende slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Krijg je onvoldoende nachtrust, dan zijn dit de gevolgen.

Maakt het uit als je elke nacht een uurtje minder in dromenland bent? Onderzoekers van de Washington School of Medicine wilden het wel eens weten. Ze volgden twee weken lang elf eeneiige tweelingen om achter het antwoord te komen. De ene helft van de tweeling sliep elke nacht zeven uur, de andere helft mocht maar zes uur genieten op een oor. Het resultaat? Bij degenen die maar zes uurtjes sliepen, was het immuunsysteem ontregeld. Daardoor nam bij hen de kans om ziek te worden toe. 

Slapen en het immuunsysteem

Slecht of onvoldoende slapen kan processen in lichaamscellen die deel uitmaken van het immuunsysteem verstoren. Je kunt dus nog zo veel bewegen en gezond eten, als je je nachtrust niet op orde hebt, dan blijf je gevoeliger voor gezondheidsklachten. Eerder onderzoek liet al zien dat er bij weinig slaap in het immuunsysteem ontstekingseiwitten worden gevormd. Een uurtje te weinig slaap kan al voor problemen zorgen. 

Chronische klachten door slaaptekort

Bij langdurig slaaptekort kunnen er, naast een slechte afweer, ook andere chronische gezondheidsklachten ontstaan, uiteenlopend van depressies en angststoornissen tot infecties, suikerziekte en hart- en vaataandoeningen. Bovendien heeft een slechte nachtrust invloed op hoe je eet. Je kiest dan eerder voor grote porties en/of ongezond eten, wat op de langere termijn kan leiden tot overgewicht.

Slapen en je brein

Ook voor je denkvermogen is voldoende slapen een enorme aanrader. Slaap heeft een positieve invloed op de frontale cortex, het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor cognitieve functies zoals je problemen oplossen, prioriteiten stellen en beslissingen nemen. Een slechte nachtrust heeft dus een negatieve invloed op je cognitieve prestatievermogen, maar dat had je waarschijnlijk al wel eens ervaren na een korte nacht. 

Hoeveel uur slaap heb je nodig?

Hoeveel uur slaap heb je nu eigenlijk nodig om je immuunsysteem te blijven wapenen? Dat hangt af van je leeftijd. Jonge kinderen, tot twaalf jaar, hebben tien tot twaalf uur slaap per dag nodig. Op de middelbare school wordt dat een uurtje minder: tussen de negen en elf uur. Pas na je vijfentwintigste kun je het met minder slaap af. De gemiddelde persoon heeft per dag 7,5 uur slaap nodig, maar het ideale aantal slaapuren is altijd persoonlijk. Als je er minimaal zes pakt en je wordt altijd net voor de wekker wakker, dan weet je dat je goed zit. 

Slaaptekort inhalen

Heeft het zin om je slaaptekort in het weekend in te halen door tot het middaguur horizontaal te blijven? Helaas, dat zet geen zoden aan de dijk. De enige mogelijkheid om de negatieve effecten van een uurtje slaaptekort teniet te doen, is door de dag erna anderhalf uur eerder naar bed te gaan. Het beste is dus om een vast slaappatroon aan te houden. Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed, en sta elke ochtend om dezelfde tijd weer op. Als je dan ook nog eens voldoende slaapuren maakt, slaap je je vitaal. Slaap lekker!

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen