Waarom pistache noten zo ontzettend gezond zijn

20 mei 2021

Zijn pistache noten gezond? Ja zeker! Deze noten zijn relatief arm aan calorieën vergeleken met andere noten. Daarom zijn ze een goede keuze als tussendoortje. Maar er zijn nog veel meer gezondheidsvoordelen van het eten van pistache noten Rauwe, ongezouten pistache noten zijn het gezondst. Lees in dit artikel waarom dagelijks eten van een handje pistache noten (ongeveer 20 stuks) zo goed voor je is.

Waarom pistache noten gezond zijn

Pistache noten bevatten veel vitaminen

Een van de voornaamste redenen waarom pistache noten gezond zijn: ze zijn een uitstekende bron van vitaminen, zoals vitamine E, B1 en B6. In 100 gram nootjes zit maar liefst 150% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine E. Vitamine E helpt onder meer de huid en ogen gezond te houden. Wat je noemt een gezond tussendoortje!


Pistache noten bevatten veel antioxidanten

Pistache noten bevatten meer antioxidanten dan de meeste andere noten. Alleen walnoten en pecannoten bevatten meer dan pistache noten. Antioxidanten zijn belangrijk voor je gezondheid. Ze verlagen het risico op ziektes zoals kanker en voorkomen celschade. Ook daarom zijn pistache noten gezond.


Pistache noten versterken je botten

Nog meer redenen nodig waarom pistache noten gezond zijn? Komt 'ie! Ze bevatten veel fosfor, magnesium, kalium, calcium en eiwitten. Deze voedzame stoffen zorgen ervoor dat je meer energie krijgt en je botten en spieren sterker worden. 


Pistache noten zijn goed voor je hart

Pistache noten zijn goed voor je hart vanwege het relatief hoge gehalte aan antioxidanten en onverzadigde vetten. Ze hebben een cholesterolverlagend effect. Hierdoor vermindert het risico op hartaandoeningen. 


Pistache noten kunnen je helpen afvallen

In vergelijking met andere noten zit in pistache noten de minste hoeveelheid vet. Ook dat maakt pistache noten gezond. Pistache noten zijn rijk aan vezels en eiwitten, die beide het gevoel dat je vol zit verhogen en je helpen minder te eten. Ze zijn ook goed voor mindful eten, omdat je eerst de pistache noten moet pellen. Dit vertraagt het tempo van eten. De overgebleven schillen laten je daarnaast ook zien hoeveel je op hebt. Je wordt dus bewuster van je eetgewoontes, waardoor je minder snel te veel eet.


Pistache noten: gezond in tal van gerechten

Dankzij de intens groene kleur zien we pistache noten in allerlei gerechten. Er zijn veel manieren waarop je  pistache noten door je favoriete maaktijd kunt mixen. Je kunt ze natuurlijk uit het vuistje eten als tussendoortje, maar pistachenoten zijn ook ontzettend lekker om te verwerken in een salade, muesli of een zelfgemaakte saus. Wat denk je bijvoorbeeld van pistache pesto met koriander of basilicum? Klinkt goed, niet? Je kunt de kleine groene rakkers ook uitstekend als vleesvervanger inzetten in tal van heerlijke warme gerechten. De Perzische keuken zit bijvoorbeeld vol met heerlijke recepten met pistache in de hoofd- of bijrol. Doe er je voordeel mee. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen