Last van een trillend spiertje? Dit zijn de oorzaken en zo kom je ervan af

trillende spieren van het oog
23 september 2020

Iedereen heeft wel eens last van trillende spieren of spiertjes. Vaak betreft het een spiertrekking rondom het oog, maar ook grotere spieren in lagergelegen lichaamsdelen kunnen plotseling gaan trillen zonder dat je daar vat op hebt. Wat is de oorzaak van trillende spieren? En hoe voorkom je spiertrekkingen? 

Een spiertrekking wordt ook wel spierfasculatie genoemd. Meestal gaat het om kleine, snelle, repetitieve en ongecontroleerde spiersamentrekkingen. Zo’n plotselinge lichte trilling van een spier is doorgaans niets om je zorgen over te maken; ze zijn doorgaans het gevolg van minder ernstige, leefstijlgerelateerde oorzaken. 

Oorzaken van trillende spieren

Trillende spieren na inspanning

Trillende spieren of spiertjes kunnen bijvoorbeeld optreden na fysieke inspanning. Het melkzuur hoopt zich dan op in de spieren die tijdens deze inspanning zijn gebruikt. Deze inspanning beïnvloedt meestal de armen, benen en rug. 

Trillende spieren door een tekort aan voedingsstoffen

Heb je last van trekkende spieren rondom de ogen of in de kuiten of handen? Dan is de kans groot dat je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen hebt. Een tekort aan vitamine B, vitamine D of Calcium kan bijvoorbeeld tot spiertrillingen leiden. 

Trillende spieren door stress of angst

Spiertrekkingen kunnen ook worden veroorzaakt door stress en angst. Als je niet lekker in je vel zit, je opgejaagd voelt of je ergens zorgen over maakt, zou dat wel eens de oorzaak van een trillende spier kunnen zijn.  

Trillende spieren door stimulerende middelen

Ook inname van te veel cafeïne, alcohol of andere stimulerende middelen kan leiden tot spiertrekkingen in elk deel van het lichaam. Ook roken vergroot het risico op spiertrekkingen, bijvoorbeeld omdat nicotine een beduchte veroorzaker van spiertrekkingen in de benen is. 

Trillende spieren door uitdroging

Ook uitdroging kan spiertrekkingen veroorzaken, vooral in de grotere spieren van het lichaam, dus de benen, armen en romp.

Trillende spieren en medicijnen

Er zijn ook geneesmiddelen die spiersamentrekkingen als bijwerking hebben, waaronder corticosteroïden en oestrogeenpillen. Deze komen dan vooral voor in de handen, armen of benen. 

Trillend oogspiertje: te veel schermtijd?

Heb je last van een trillende oogspier? Neem dan je schermtijd eens kritisch onder de loep. Trillende oogspiertjes kunnen namelijk het gevolg zijn van langdurig naar een computerscherm turen. Het is een signaal dat je ogen vermoeid raken en dat je je schermtijd beter wat kunt verminderen. Ook het inlassen van meer pauzes is raadzaam. Loop minimaal elk uur even weg van je scherm en ga bij voorkeur naar buiten om je ogen wat daglicht een een blik op de verte te gunnen. Je zult zien dat het trillen vanzelf weer verdwijnt. 

Krampachtige samentrekking van spieren: wanneer naar de huisarts?

Bij alle hierboven genoemde spiertrillingen zijn de oorzaken dus relatief onschuldig en gemakkelijk op te lossen zijn. De trilling zouden in principe na een paar dagen alweer verdwenen moeten zijn. Heb je het idee dat de spiertrillingen worden veroorzaakt door een tekort aan bepaalde voedingsmiddelen of door de medicijnen die je slikt? Spreek er dan over met je arts. Praat ook met je huisarts als de spiertrillingen aanhouden of verergeren. Hij zal dan laten onderzoeken of er sprake is van problemen met het zenuwstelsel, waaronder de hersenen en het ruggenmerg. 

Trillende spieren: zo kom je ervan af

Wil je onschuldige trilling van spieren en spiertjes voorkomen of verhelpen? Dan kun je de volgende dingen doen om het risico op spiertrekkingen te verkleinen: 

  1. Gezond eten. Eet veel verse groenten en fruit, volkorenproducten en plantaardige eiwitten. 
  2. Zorg voor voldoende slaap. De meeste mensen hebben zes tot acht uur slaap per nacht nodig om gezond te blijven. Slaap helpt het lichaam te genezen en te herstellen en geeft uw zenuwen de tijd om uit te rusten.
  3. Voorkom of verminder stress. Probeer ontspanningstechnieken, zoals meditatie, yoga of Tai Chi. Minstens drie keer per week sporten is ook een goede manier om je minder gestrest te voelen. Een gesprek met een therapeut kan ook helpen, evenals geregeld wandelen in de natuur. 
  4. Beweeg voldoende. Minimaal een halfuur per dag matig intensief bewegen is de norm. Dit is ook belangrijk voor je immuunsysteem en voor het voorkomen van allerlei leefstijlgerelateerde aandoeningen. 
  5. Beperk de cafeïne-inname. Vermijd het drinken van cafeïne houdende dranken of het eten van voedingsmiddelen die cafeïne bevatten. Deze kunnen de spiertrekking verhogen of bevorderen.
  6. Stop met roken. Stoppen met roken is natuurlijk altijd een goed idee. Bovendien is nicotine een mild stimulerend middel dat je centrale zenuwstelsel aantast. Stoppen met roken helpt ook om het risico op andere ernstige gezondheidsproblemen te verlagen.
  7. Verander van medicatie. Praat met uw arts als je een stimulerend middel gebruikt, zoals een amfetamine, en u spiertrekkingen krijgt. De arts kan misschien een ander medicijn voorschrijven dat geen spiertrekkingen veroorzaakt.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen