Waarom je sneller aankomt van calorieën uit vet
Vraag: kom je sneller aan van overtollige calorieën uit vet? Overtollige calorieën uit vet worden gemakkelijker als lichaamsvet opgeslagen dan andere soorten calorieën.
Antwoord: Ja. Overtollige calorieën uit vet worden gemakkelijker als lichaamsvet opgeslagen dan andere soorten calorieën.
Gewichtstoename door te veel calorieën
Wie op gewicht wil blijven zorgt ervoor dat hij niet meer calorieën binnenkrijgt dan hij verbrandt. In een evenwichtig dieet komen, naast eiwitten en koolhydraten, ook vetten voor. Bij alledrie deze voedingsstoffen geldt: krijg je er meer calorieën van binnen dan je lichaam nodig heeft aan energie, dan worden die calorieën door je lichaam opgeslagen als reserve, in de vorm van... lichaamsvet.
Het ene opslagproces is het andere niet
Dat gebeurt bij vet, koolhydraten en eiwitten alleen niet allemaal op dezelfde manier. Overtollige eiwitten en koolhydraten vereisen namelijk meer werk en dus energie om door het lichaam te worden omgezet voor opslag, dan overtollige vetten. Slechts 3% van de calorieën uit vet worden tijdens het opslagproces opgebruikt, terwijl 23% van de calorieën uit koolhydraten en eiwitten in dit opslagproces worden gebruikt. Overtollig vet in voedsel wordt dus gemakkelijk opgeslagen als lichaamsvet.
Eet gebalanceerd en gevarieerd
Onthoud wel dat een eetplan dat binnen je dagelijkse caloriebehoeften blijft, niet zal resulteren in gewichtstoename. Zorg je dus voor een goed evenwicht tussen de ingenomen calorieën en de verbrande calorieën, dan wordt het vet dat je eet gewoon verbrand in plaats van opgeslagen. Je hoeft dus echt niet alle vetten uit je dagelijkse voedselinname te schrappen. Kies wel zo veel mogelijk voor onverzadigde vetten, die je aantreft in plantaardige olie (olijf, zonnebloem), noten, avocado's en vette vis. Deze producten bevatten allerlei stoffen die gezond voor je zijn, terwijl de verzadigde vetten die je bijvoorbeeld aantreft in vlees en zuivel, maar ook in allerlei zoete en zoute snacks, het LDL-cholesterol in je bloed verhogen, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt.