Gezonde noten: welke noten zijn gezond?
Welke noten zijn gezond? Dat noten gezond zijn, dat is bekend. Gezonde noten bevatten veel vitaminen, vezels, mineralen en gezonde vetten. Uit onderzoek blijkt dat noten het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Ze werken ook bloeddruk- en cholesterolverlagend. Veel gezondheidsvoordelen dus. Dagelijks een handje vol noten eten is goed voor je gezondheid, maar niet alle soorten noten zijn even gezond. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen rauwe, geroosterde en gebrande noten en hebben we drie gezonde noten voor je op een rij gezet.
Gezonde noten: rauw, geroosterd of gebrand?
Er zijn rauwe noten, geroosterde noten en gebrande noten, maar wat is het verschil tussen al deze soorten? Rauwe noten zijn gezonde noten, omdat ze onbewerkt zijn. Ze worden niet gezouten en alle voedingsstoffen die er van nature in voorkomen, blijven erin zitten. Rauwe noten bevatten de maximale hoeveelheid vitaminen, mineralen en antioxidanten. Toch worden noten vaak geroosterd of gebrand om ze een intensere smaak te geven. Geroosterde noten worden verhit zonder olie. Ze worden dus geroosterd in een pan of oven door middel van hete lucht. Gebrande noten zijn populair om hun vettige en knapperige smaak. Ze worden gefrituurd en aan een hoge temperatuur blootgesteld waardoor voedingsstoffen verloren gaan. Hierdoor bevatten ze minder vitamines en mineralen dan ongebrande noten. Het beste eet je je noten zonder of met zo min mogelijk zout. Zout is namelijk niet gezond.
Amandelen: gezonde noten voor je huid, spieren en hart
Amandelen zijn een van de gezondste soorten noten. Wist je dat amandelen bijna net zo veel eiwitten bevatten als yoghurt en vlees? Ze zitten ook vol met antioxidanten en vitamine E. Vitamine E zorgt ervoor dat je huid, spieren en hart gezond blijven. De antioxidanten zitten voornamelijk in de bruine schil. Ga dus liever voor de bruine amandelen in plaats van de witte. Het is zonde als je de antioxidanten niet binnenkrijgt.
Cashewnoten: gezonde noten voor vegetariërs
Cashewnoten zijn lekker om gewoon op te eten, maar ze kunnen ook worden gebruikt voor veel recepten. Ze zijn ideaal in een vegetarisch dieet en zijn de noten die de minste calorieën bevatten van alle soorten noten. Vergeleken met andere noten bevatten cashewnoten bovendien veel meer ijzer. Als je een tekort hebt aan ijzer kun je dus cashewnoten toevoegen aan je dieet.
Walnoten: gezonde noten voor je brein
Is het je ooit opgevallen dat walnoten op hersenen lijken? En het aardige is: deze noten zijn nog gezond voor je hersenen ook. Walnoten bevatten veel omega-3 vetzuren die je brein in topconditie houden. Ze bevatten ook veel magnesium. Dit is goed voor je botten en spieren. Walnoten kunnen je ook helpen om beter in slaap te komen. Ze bevatten namelijk melatonine, een essentieel hormoon voor het reguleren van de nachtrust.
Macadamianoten: gezonde noten voor je botten en je bloedvaten
Macadamianoten zijn gezond omdat ze rijk zijn aan de stof mangaan. Mangaan is nodig voor de vorming van botweefsel. Verder is mangaan betrokken bij de stofwisseling van aminozuren, cholesterol en koolhydraten. Daarnaast draagt het bij aan bescherming van lichaamscellen bij oxidatieve stress en aan de energievoorziening voor ons lichaam. Macadamia’s zijn sowieso goed voor je energie, ze bevatten van alle noten de meeste calorieën en vetten, en relatief weinig koolhydraten en eiwitten. Bovendien bevatten macadamia’s de meeste onverzadigde vetzuren van alle nootsoorten, wat hart- en vaatziekten voorkomt door het ‘slechte’ LDL-cholesterol te verlagen.