Fruit drinken of fruit eten: wat is gezonder?
Fruit zit boordevol voedingsstoffen en mineralen, die ons helpen gezond te blijven. Maar geldt dat ook voor het sap van de vrucht? Of is het drinken van vruchtensap ongezonder dan het eten van heel fruit en kun je dat beter laten?
Vruchtensap versus heel fruit
Vruchten zitten boordevol essentiële voedingsstoffen en mineralen die we elke dag binnen moeten krijgen om gezond te blijven. Je zou misschien denken dat dit net zo geldt voor vruchtensap. Sap is immers een bijproduct van fruit. Het drinken van een vruchtensapje of een smoothie is voor veel mensen dé manier om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit (minimaal twee stuks) binnen te krijgen, en daarmee de belangrijke voedingsstoffen uit fruit. Maar hoe gezond is vruchtensap nu eigenlijk?
Voorverpakt vruchtensap
Voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat het drinken van verse vruchtensap minder gezond is dan je misschien zou denken. Het is sterk aan te raden om fruit direct te eten, dus door het te kauwen, en niet te drinken. Voorverpakte sappen zijn sowieso sterk af te raden. In voorverpakte sappen zijn niet alleen de heilzame stoffen uit het fruit vernietigd, maar ontbreken ook de vezels die van nature in fruit zitten. Bovendien wordt er vaak extra suiker aan toegevoegd om ze op smaak toe brengen. Verpakte sapjes bevatten ook vaak conserveringsmiddelen. Het komt erop neer dat een voorverpakt sapje niet meer is dan een suikerdrankje zonder gezonde voedingsstoffen.
Vers vruchtensap
Dan vers vruchtensap. Hierin zitten uiteraard meer vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere voedingsstoffen. Door het te drinken worden deze voedingsstoffen gemakkelijk beschikbaar voor je lichaam, om te worden opgenomen. Toch zijn er nadelen aan het persen van fruit. Zo worden de vezels uit het vruchtvlees en de schil verwijderd, terwijl die nu juist zo gezond zijn. Vezels helpen de spijsvertering te bevorderen, de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en het cholesterolgehalte te verlagen. Bovendien houd je door het eten van vezels langer een vol gevoel. Vezels zijn ook erg belangrijk voor het behoud van gezonde darmen.
Suikerpiek door vruchtensap
Maar er is nóg een nadeel aan de afwezigheid van vezels. De vezels die in vast fruit zitten, helpen het lichaam om de suikers uit de vrucht langzaam en gelijkmatig op te nemen. Voor één glas vruchtensap te heb je al snel drie tot vijf vruchten nodig. Vruchtensap bevat dus erg veel suiker, dat in een keer je lichaam binnenkomt. Door de afwezigheid van vezels door het persen, worden de suikers uit het vruchtensap veel sneller door het lichaam opgenomen. Echter, het lichaam krijgt in een keer zoveel suikers te verduren dat het het niet goed kan opnemen. Dit leidt tot een piek in de bloedsuikerspiegel. Je lever zet dit overschot aan suikers vervolgens om in vetten, waardoor het dus juist een averechts effect heeft.
Andere nadelen vruchtensap
En er zijn nog meer redenen om je fruit te eten en niet te drinken. Uit een recent gepubliceerd onderzoek is namelijk gebleken dat zelfs een klein glaasje sap al het risico op kanker vergroot. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit kunnen aantasten.
Conclusie vruchtensap versus vast fruit
Al met al kun je fruit dus veel beter eten dan drinken. Je krijgt dan meer vezels en minder suikers tegelijk binnen en bovendien zorgen de vezels voor een meer geleidelijke opname van die suikers. Groentesmoothies zijn sowieso gezonder dan vruchtensmoothies, omdat deze minder suiker bevatten. Blijf hoe dan ook weg van voorverpakte sappen, want die zijn simpelweg ongezond.