Recepten met groente in de hoofdrol

recepten-met-groente
07 januari 2021

Om gezond te blijven, moet je elke dag minimaal 250 gram groente eten. Wil je dit wel, maar mis je soms wat inspiratie om meer groente te verwerken in je maaltijd? Geen zorgen! In dit artikel delen we drie lekkere recepten met groente in de hoofdrol, waarmee je gemakkelijk aan die 250 gram komt. 

Salade met geroosterde groente 

Wil je een keer iets anders dan een normale salade? Dan kun je deze lekkere salade met groente in de hoofdrol eens uitproberen. 

Ingrediënten 

  • ¼ broccoli in kleine stukjes 
  • ¼ bloemkool in kleine stukjes 
  • 100 g kipfilet of vegetarische kipfiletvervanger 
  • 25 g salade
  • 25 g walnoten 
  • 1 el olijfolie 
  • Zout    

Bereiding

1. Verdeel de broccoli en bloemkool over een bakplaat en besprenkel dit met olijfolie en zout. Rooster in de oven op 200˚C voor ongeveer een half uur. 
2. Snijd de kipfilet in blokjes en bak deze in ongeveer 5 minuten gaar.
3. Vervolgens kun je de dressing maken terwijl de groente afkoelt. Wat dacht je van een mix van kokosyoghurt, tahin en balsamico?  


Ratatouille 

Wist je dat het woord ‘ratjetoe’ van ratatouille is afgeleid? Ratouiller en tatouiller zijn twee vormen van het werkwoord touiller, dat 'omroeren’ betekent in het Frans. Een lekker gerecht dat je kunt maken om je dagelijkse portie groenten binnen te krijgen.  

Ingrediënten 

  • 2 aubergines 
  • 6 tomaten 
  • 2 courgettes 
  • 4 el olijfolie 
  • 1 tl knoflook 
  • 2 el verse peterselie 
  • 2 tl verse tijm 
  • Zout en peper naar smaak 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 190˚C.
2. Snijd de aubergine, tomaten en courgette in schijven van ongeveer 1 mm.
3. Plaats de gesneden groenten in een bepaalde volgorde (bijvoorbeeld aubergine, tomaat, courgette) vanaf de buitenrand naar het midden van de pan.
4. Meng in een kleine kom de olijfolie, knoflook, peterselie, tijm, zout, peper. Schep de kruiden over de groenten.
5. Bak de groenten in ongeveer 20 minuten gaar in de oven. Als je geen oven hebt, kun je dit gerecht ook in een hapjespan klaarmaken. Je kunt er eventueel ook wat gepelde tomaten of passato di pommodoro doorheen gooien om er een saus van te maken.


Griekse linzensoep 

Fakes, zoals linzensoep in het Grieks wordt genoemd, is een echte klassieker in Griekenland en heerlijk comfort food bovendien. Zo maak je het.

Ingrediënten

  • 100 gram groene linzen 
  • 1 teen knoflook 
  • 4 el olijfolie 
  • 1 ui 
  • 1 wortel 
  • 1 tl oregano 
  • 1 bouillonblokje 
  • 500 milliliter water 
  • 1 el tomatenpuree 
  • Zout en peper naar smaak 

Bereiding

1. Fruit de ui in een pan met olijfolie.
2. Voeg stukjes wortel en knoflook toe en bak dit een paar minuten.
3. Voeg de groene linzen, tomatenpuree, bouillonblokje, water, zout en peper toe.
4. Kook het geheel voor ongeveer 30 minuten. Roer het af en toe. 

Tip: ook lekker om fijngesneden gember toe voegen. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen