10 feiten over suiker die je vast nog niet kende
Dat je niet te veel suiker moet eten, weten de meeste mensen wel. Maar wist je bijvoorbeeld dat te veel suiker kan leiden tot psychische klachten bij mannen? En dat suikervervangers niet gezonder zijn dan kristalsuiker? Tien feiten over suiker op een rij.
Feit 1: we eten te veel suiker
Een volwassen vrouw mag volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) maximaal 50 gram vrije suikers binnenkrijgen. Vrije suikers zijn suikers die niet van nature in voedsel zitten, daarom worden ze ook wel toegevoegde suikers genoemd. Voor mannen geldt een maximum van 60 gram per dag. Dit staat gelijk aan 12,5 respectievelijk 15 suikerklontjes. Ruim 60% van de volwassenen in Nederland voldoet niet aan deze richtlijn. Gemiddeld krijgen we in Nederland 28 suikerklontjes per dag binnen, waarvan 17 klontjes aan toegevoegde suikers. Mede hierdoor heeft inmiddels de helft van de volwassenen overgewicht.
Feit 2: in Nederland wordt meer suiker gegeten dan in veel andere landen
Sinds 1987 vraagt het RIVM elke paar jaar tienduizenden Nederlanders bij te houden wat zij eten. Uit die peiling blijkt dat de suikerconsumptie gestaag daalt. In 2016 aten Nederlanders 22 kilo toegevoegde suiker, in 2012 was dit nog 26 kilo. Nederland staat nog wel hoog in de internationale ranglijsten. Volgens onderzoeksbureau Euromonitor zijn alleen de inwoners van de Verenigde Staten en Duitsland grotere zoetekauwen.
Feit 3: van te veel suiker krijg je overgewicht
Je eet veel meer suikers dan je denkt. Dat komt omdat suiker niet alleen in frisdrank, snoep en koekjes is verwerkt, maar ook in heel veel producten verstopt zit waarin je het minder snel zou verwachten. In vleeswaren en ander hartig broodbeleg bijvoorbeeld, maar ook in sauzen, broodsalades en bewerkt voedsel. Daarbij komt dat er ook natuurlijke producten zijn die van nature al suikers bevatten, zoals melk, fruit en groente. Hierdoor krijgen mensen al snel te veel suikers binnen. Suikers zijn op zichzelf niet persé dikmakers, maar wanneer je er te veel van binnenkrijgt krijgt, krijg je meer calorieën binnen dan je verbruikt. Die overtollige calorieën worden door je lichaam opgeslagen als vet.
Feit 4: als je ’s ochtends ontbijt met zoet beleg, heb je al de helft van je dagelijkse suikerbehoefte binnen
Een portie vruchtenhagelslag bevat bijvoorbeeld al 14 gram suiker. Een boterham met hazelnootpasta bevat al snel 20 gram suiker. En dan moet de dag nog beginnen! Kies daarom liever voor een ontbijt met fruit en veel eiwitten, bijvoorbeeld uit (plantaardige) zuivel.
Feit 5: je lichaam kan zijn suikerbehoefte volledig uit plantaardige producten halen
Glucose is de enige suikersoort die je lichaam nodig heeft. Het circuleert in je bloed en zorgt voor brandstof voor je cellen. Door groente, fruit en natuurlijke zetmeelproducten als aardappel of brood te eten, krijgt je lichaam genoeg glucose binnen voor deze energievoorziening. Dit soort producten zorgen bovendien voor een verzadigder gevoel dan producten met toegevoegde suikers.
Feit 6: suiker maakt je moe
Als je een energiedip hebt, grijp dan niet naar een suikerrijk, bewerkt product. Producten als koek, snoep en frisdrank zorgen voor een snelle piek in de bloedsuikerspiegel. Om die piek weer te laten dalen, maakt je lichaam extra veel insuline aan. Dit proces kost energie, waardoor je moe wordt en… weer naar suiker grijpt. Voor je het weet zit je in een neerwaartse suikerspiraal. Kies daarom liever voor onbewerkt voedsel. De suikers (koolhydraten) in dit soort voedsel worden geleidelijk vrijgegeven aan je lichaam, waardoor er geen bloedsuikerpiek ontstaat.
Feit 7: suikervervangers zijn niet gezonder dan gewone suiker
Populaire suikervervangers als kokosbloesemsuiker, ahornsiroop of agavesiroop klinken gezonder dan ouderwetse kristalsuiker, maar zijn dat niet. Voor je lichaam maakt het namelijk niet uit of suiker uit een suikerklontje is, of uit een banaan. Wel heeft een banaan naast suiker meer voedingsstoffen dan een suikerspin, zoals vezels en kalium.
Feit 8: veel toegevoegde suikers krijgen we binnen uit dranken
Van alle toegevoegde suikers die Nederlanders binnenkregen tussen 2012 en 2016, was het op een na grootste deel afkomstig uit non-alcoholische dranken, namelijk 23,6 procent. Het grootste gedeelte van de suikers die we eten komt uit suiker- en snoepgoed, 28,1 procent. Ook zuivel is een boosdoener en verantwoordelijk 13,6 procent van de toegevoegde suikers die we binnenkrijgen. Sauzen en smaakversterkers leveren gemiddeld 6,8 procent van de suikers, alcoholische dranken 1,3 procent.
Feit 9: op het platteland wordt meer suiker gegeten dan in de stad
Uit de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat er minder suiker wordt geconsumeerd naarmate de leefomgeving stedelijker is. Met andere woorden: op het platteland wordt meer suiker gegeten dan in de stad. Jongens van 9 tot 13 jaar zijn de grootste snoepkonten van Nederland. Zij gebruiken gemiddeld 88 gram toegevoegde suiker per dag. Het minst geliefd is suiker bij vrouwen van 70 tot 79; zij gebruiken minder dan 40 gram.
Feit 10: mannen die veel suiker eten hebben meer kans op psychische stoornissen
Wetenschappers van de University College London hebben gedurende 22 jaar gegevens verzameld over de suikerinname en het ontstaan van psychische stoornissen van ruim 23 duizend mannen en vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Mannen met een hoge suikerinname hebben een grotere kans op het ontwikkelen van psychische stoornissen, zo blijkt uit dit onderzoek. Meer dan 67 gram suiker per dag verhoogt de kans op een psychische stoornis met 23%. Bij vrouwen was er geen duidelijk verband te zien.