Psychologen waarschuwen voor gevolgen thuiswerken: "Er is minder tijd voor herstel"
Een Belgische expertgroep verbonden aan verschillende Belgische universiteiten, roept in een rapport op tot een optimale balans van thuiswerken, zodra de epidemiologische toestand het toelaat. Want wie voltijds thuiswerkt, kan in een sociaal isolement terechtkomen en heeft vaak meer moeite met het bewaken van de grens met het privéleven.
Er verschijnen steeds meer studies die wijzen op de negatieve gevolgen van het thuiswerken, omdat contact met collega's wegvalt, werkdagen niet écht worden afgesloten en het familieleven onder druk komt te staan. Volgens de expertgroep is het nodig dat werkgevers rekening houden met deze uitdagingen.
Grens tussen werk en privé vervaagt
De huidige thuiswerksituatie maakt het doorgaans moeilijk om afstand te nemen en te herstellen van werk, omdat de grenzen tussen werk en privé vervagen. Onderzoeker Tim Vantilborgh: “ Je gaat 's avonds sneller nog een extra mailtje beantwoorden want het werk is maar een stap weg.”
Harder werken door thuiswerken
Bovendien blijkten mensen thuis harder werken, zegt Vantilborgh. Er bestaat volgens hem nog steeds een verkeerd beeld over thuiswerken: het zou de perfecte situatie zijn om het een beetje rustig aan te doen. Maar dat dat blijkt volgens hem helemaal niet uit de data. Mensen die thuiswerken werken juist méér uren, bijvoorbeeld omdat ze pauzes overslaan, langer doorwerken of 's avonds nog wat extra werk verrichten.
Burn-out
Werkgevers die nu denken dat is hartstikke goed nieuws is, komen bedrogen uit. Want door al dat extra werken is er minder tijd voor herstel en ontspanning. Op de lange termijn kan dat zich wreken, als werknemers ten prooi vallen aan mentale problemen zoals burn-out.
Balans vinden
Hoewel thuiswerk ook zeker duidelijke voordelen heeft, vraagt de expertgroep om een beter evenwicht: “Het is belangrijk om te streven naar een goede balans tussen de twee.” Het rapport spreekt van twee dagen thuiswerk per week, maar Vantilborgh zegt over die richtlijn dat de ideale balans gebaseerd moet zijn op elk specifiek geval.
Structuur
In het rapport raden de experts aan om actief op zoek te gaan naar manieren om te herstellen van het werk, zoals sportlessen, wandelen of sociale activiteiten via videochat. “Breng structuur aan in je werkdag”, adviseren zij, “kies een aparte plaats om thuis te werken en leg duidelijke werkuren vast. Gebruik rituelen om je werkdag te starten en te eindigen.” Ook is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen.
Rol werkgever
Ook voor werkgevers is er volgens de expertgroep een rol weggelegd: Zij kunnen werknemers helpen om thuis een goede werkplek te installeren, door bijvoorbeeld een ergonomische stoel of toetsenbord te verstrekken. Ook adviseren de experts om te vermijden dat werknemers het gevoel hebben dat ze steeds bereikbaar moeten zijn. Volgens hen is er empathie en vertrouwen richting de werknemers nodig, want als medewerkers continu het gevoel hebben dat zij gecontroleerd worden, daalt hun gevoel van autonomie en vermindert hun welzijn.