Zeven dingen die je overdag kunt doen om 's nachts beter te slapen
Niets is zo vervelend als wakker liggen. Je voelt je moe, bent helemaal klaar met de dag, gooit je luikjes dicht en…. valt niet in slaap. Waarom toch? En nog belangrijker: wat kun je eraan doen? Schaapjes tellen is een optie, maar nog beter is het om overdag al te investeren in een optimale nachtrust. Zeven dingen die je kunt doen om makkelijker in slaap te vallen en beter te slapen.
1. Sport
Mensen die overdag sporten, slapen ‘s nachts beter. Vooral met ochtendtrainingen kun je veel voordelen halen wanneer je op een oor ligt. Mensen die om 7.00 uur 's ochtends cardiotraining doen, ervaren diepere slaapcycli en brengen 75 procent meer tijd door in de meest herstellende stadia van de slaap dan mensen die op een later tijdstip van de dag sporten.
2. Zorg voor voldoende daglicht
Je verwacht het misschien niet, maar voldoende daglicht is heel belangrijk als je beter wil slapen. Wanneer je overdag in het daglicht doorbrengt, weet je lichaam dat je wakker moet blijven. Als je dan 's avonds in het donker ligt, is dat voor je lichaam het teken het tijd is om te slapen. Ga dus voldoende naar buiten (als je ‘s ochtends buiten sport vang je twee vliegen in een klap) en voer je binnenwerkzaamheden bij voorkeur dicht bij een raam uit.
3. Let op je voeding
Ook hoe je eet en drinkt heeft invloed op hoe je slaapt. Natuurlijk is te veel koffie niet goed als je makkelijk in slaap wilt vallen. Maar ook alcohol verstoort je natuurlijke slaapcyclus. Eet zo'n twee uur voordat je gaat slapen ook liever geen grote porties meer en mijd pittig en vet eten. Wie overdag veel suiker en geraffineerde koolhydraten eet, slaapt ook minder goed.
4. Gebruik je slaapkamer alleen om in te slapen
Wil jij beter slapen? Doe dan geen andere dingen in je slaapkamer dan slapen. Slaapdeskundigen zeggen dat je dingen als televisie kijken, je computer gebruiken, eten, schrijven, telefoneren beter niet op je bed of in je slaapkamer kunt doen. Wanneer je je slaapkamer namelijk voor dit soort activiteiten gebruikt, zorgt alleen al het binnenlopen van je slaapkamer ervoor dat je hersenen letterlijk wakker worden, omdat ze de ruimte associëren met activiteiten waarbij je alert moet zijn.
5. Schrijf dingen op
Als je vaak wakker ligt omdat je ligt te piekeren, bijvoorbeeld over alles wat je nog moet doen, dan kan het helpen om de dingen die je bezighouden overdag op papier te zetten. Door je to do’s op te schrijven, kun je ze als het ware loslaten en verdwijnen ze uit je gedachten.
6. Houd je slaapkamer koel
Zorg ervoor dat je slaapkamer niet te warm is. De meeste mensen vallen het beste in slaap in een slaapkamer die zo’n 18 graden is, maar een graadje kouder mag ook, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Voor een goede nachtrust moet de kerntemperatuur van je lichaam namelijk met 2 tot 3 graden worden verlaagd. Een goede kamertemperatuur is dan ook essentieel.
7. Zorg voor voldoende zuurstof in je slaapkamer
Frisse lucht in je slaapkamer zorgt voor een beter nachtrust. Zet je slaapkamerraam dus altijd op een kier, ook als het buiten vriest. Doe je dit niet, dan schiet de concentratie kooldioxide al snel omhoog, wat niet gezond is en zelfs tot opstaan met hoofdpijn kan leiden. Door het raam open te zetten bouw je ook nog eens extra weerstand op.