Lig je 's nachts te piekeren? Met deze vijf tips val je zo in slaap
’s Nachts piekeren terwijl je de slaap wil vatten. We hebben het allemaal wel eens. Wanneer je vaak wakker ligt doordat je ligt te tobben over dingen die je zorgen baren, kan dat een behoorlijke wissel trekken op je energie overdag. Hoe komt het dat we juist ’s avonds en ’s nachts meer piekeren? Plus: met deze tips tegen 's nachts piekeren val je zo in slaap.
Ken je dat gevoel? Je kruipt lekker onder de wol, ben moe en hebt heel veel zin om te slapen, maar zodra je je bedlampje uitknipt, beslaat de bezorgdheid toe. Of, ook veel voorkomend: je wordt midden in de nacht wakker, bijvoorbeeld omdat je moet plassen, en ligt vervolgens twee uur te piekeren voordat je eindelijk de slaap weer vat.
Of je nu ligt te piekeren over iets waar je tegenop ziet op je werk, over relationele kwesties, over een lekkage in je huis of over de financiële gevolgen van corona, het lijkt wel of al je zorgen drie keer zo groot en nadrukkelijk worden zodra je hoofd je kussen raakt. Het resultaat van al dat gepieker en gedraai: in slaap vallen is niet meer mogelijk.
Wat kun je doen? Tips tegen 's nachts piekeren
Gelukkig zijn er een paar slimme tips tegen 's nachts piekeren waarmee je zo weer in slaap valt. We zetten ze voor je op een rij.
Tip 1. Haal je gedachten weg van het piekeren
Als je zorgen je gedachten domineren, concentreer je dan op een denkbeeldig, positief scenario, iets dat onbelangrijk is maar wel een verhaal heeft. Zo leid je je gedachten weg van wat je wakker houdt. Je kunt je bijvoorbeeld proberen voor te stellen hoe het zou zijn als je naar een Caribisch eiland zou verhuizen. Waar zou je wonen? Hoe zou je je dagen doorbrengen? Wat voor vriendschappen zou je sluiten. Genoeg stof tot nadenken. Zorg ervoor dat je denkbeeldige scenario een verhaal heeft, zodat je hersenen daarop gericht blijven, in plaats van op je zorgen.
Tip 2. Vermijd situaties die stress veroorzaken vlak voordat je gaat slapen
Vermijd vlak voordat je gaat slapen situaties die jou stress geven. Houd bijvoorbeeld je bankieren-app dicht als je geldzorgen hebt. Lees geen werkmails wanneer je werk je stress bezorgt. Sterker: raak je telefoon het liefst een uur voordat je gaat slapen niet meer aan. Maak ook geen ruzie met je partner voordat je gaat slapen. Neem liever een bad, lees een lekker boek of kijk naar een serie die je vrolijk maakt. Zo kun je met een opgeruimd en zorgenvrij hoofd aan de nacht beginnen.
Tip 3. Voorkom ’s nachts piekeren door dingen op te schrijven
Houd een goede agenda en takenlijsten bij. Bij veel mensen ontstaat nachtelijke paniek doordat ze zich, terwijl ze zich liggen te ontspannen, ineens een belangrijke taak herinneren die ze nog moeten uitvoeren. Door overdag een duidelijk overzicht voor jezelf te creëren van wat er op je bordje ligt, kun je ’s nachts veel beter slapen. Leg voor de zekerheid pen en papier naast je bed. Mocht je dan plotseling toch nog een een taak te binnen schieten, dan kun je die meteen opschrijven, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je het morgenochtend weer vergeten bent.
Tip 4. Ontspan je lijf tegen 's nachts piekeren
Ontspan. Ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer je gespannen bent doordat je ligt te malen. Maar door lichamelijk te ontspannen, kun je het piekeren ook weer makkelijker loslaten. Hoe zorg je ervoor dat je lichaam ontspant? Door je lichaamsdelen stap voor stap aan te spannen en vervolgens weer te ontspannen. Begin bij je voeten en werk je via je verschillende spiergroepen een weg naar boven. Span daarna nog een keer je hele lichaam aan, om je vervolgens over te geven aan de totale ontspanning die volgt. Slaap lekker! Je kunt hier trouwens ook een ademhalingstechniek bij toepassen. Zo adem je als het ware je zorgen weg. In dit artikel lees je meer over ademhalingsoefeningen om te ontspannen.
Tip 5. Stop met ‘willen slapen’
Stop met focussen op het willen slapen. Vaak raak je hierdoor juist nog meer gefrustreerd. Door boos op jezelf te worden over het feit dat je ligt te malen in plaats van te slapen, maak je de situatie alleen maar erger. Natuurlijk is het niet fijn om te weinig slaapuren te pakken, maar maak er alsjeblieft geen halszaak van, want dat levert alleen maar nog meer zorgen op. Je overleeft het wel, heus! Dus: lukt het echt niet om in slaap te vallen? Pak dan gewoon een mooi boek of zet een podcast op. Wie weet lukt het over een halfuurtje al veel beter, omdat je dan meer ontspannen bent.