12 Redenen waarom je je de hele tijd moe voelt en wat je eraan kunt doen
Iedereen voelt zich wel eens een dagje moe. Op zich niks om je zorgen over te maken. Maar als je je elke dag moe voelt, kan er iets anders aan de hand zijn. Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat je je moe voelt. Twaalf mogelijke oorzaken van jouw langdurige vermoeidheid.
1. Je dieet
Als je de neiging hebt om maaltijden over te slaan, krijg je misschien niet de calorieën die je nodig hebt om je energie op peil te houden. Lange periodes tussen de maaltijden kunnen ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel daalt, waardoor je energie afneemt. Het is daarom belangrijk geen maaltijden over te slaan. Kies bovendien voor gezonde tussendoortjes wanneer je een dipje in je energielevel voelt aankomen, zoals bananen, pindakaas, volkorencrackers, gedroogd fruit en noten. Uit dat soort voedsel put je lichaam veel meer energie dan uit een ongezonde snack.
2. Vitaminetekort
Als je de hele tijd moe bent, kan dat ook een teken zijn van een vitaminetekort, bijvoorbeeld een gebrek aan vitamine D, vitamine B12, ijzer, magnesium of kalium. Probeer voldoende gevarieerd te eten, zodat je alle essentiële vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Slik eventueel ter aanvulling een supplement.
3. Slaaptekort
Voldoende nachtrust is van onschatbare waarde voor je energieniveau. De meeste volwassenen hebben tussen de zes en negen uur slaap per nacht nodig. Ga, wanneer je je al een tijdje moe voelt, dus eerder naar bed en probeer de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Slaap in een donkere, stille en niet te warme kamer (18 graden Celcius) met voldoende zuurstof. Vermijd stimulerende activiteiten voor het slapengaan, zoals sporten of je socials checken.
4. Overgewicht
Ook overgewicht kan vermoeidheid veroorzaken. Hoe meer gewicht je met je meedraagt, hoe harder je lichaam moet werken om de dagelijkse taken uit te voeren. Als je met overgewicht kampt, is het dus niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor je energieniveau raadzaam om gewicht te verliezen door meer te bewegen en gezonder te eten.
5. Te weinig activiteit
Paradoxaal genoeg kan juist een gebrek aan lichaamsbeweging je ook uitputten. Heb je een zittend beroep? Dan zul je je eerder slaperig voelen dan iemand die veel beweegt. Meer lichaamsbeweging draagt namelijk bij aan meer energie en kracht.
6. Stress
Wanneer je onder stress staat, gaat je lichaam in de zogenaamde fight-or-flight modus. Dit veroorzaakt een toename van cortisol en adrenaline, stofjes die je lichaam voorbereiden op ‘gevaarlijke’ situaties. In kleine doses is deze reactie veilig, maar in het geval van chronische of aanhoudende stress, vormen ze een aanslag op je lichaam, waardoor je uiteindelijk uitgeput voelt. Voorkom dus chronische stress, bijvoorbeeld met behulp van onze tips.
7. Depressie
Wanneer je je depressief voelt, kan een gebrek aan energie en vermoeidheid het gevolg zijn. Als je een depressie ervaart, praat er dan over met je huisarts, zodat hij een behandeling kan voorschrijven.
8. Slaapstoornissen
Een slaapstoornis is soms de onderliggende oorzaak van chronische vermoeidheid. Misschien heb je bijvoorbeeld slaapapneu, een aandoening waarbij je ademhaling kort pauzeert terwijl je slaapt. Hierdoor krijgen je hersenen en lichaam 's nachts niet genoeg zuurstof, wat kan leiden tot vermoeidheid overdag. Als je al de nodige aanpassingen in je leefstijl hebt doorgevoerd en je voelt je nog steeds uitgeput, laat je dan doorverwijzen naar een slaapspecialist.
9. Chronisch vermoeidheidssyndroom
Als je chronisch vermoeidheidssyndroom hebt, heb je last van extreme vermoeidheid die niet verbetert met slaap. Een arts zal eerst andere gezondheidsproblemen uitsluiten voordat hij deze diagnose stelt. De oorzaak van deze aandoening is nog onbekend en de behandeling bestaat dan ook voornamelijk uit het leren omgaan met de klachten.
10. Medicijnen
Soms kan medicatie ervoor zorgen dat je je de hele tijd moe voelt. Als je sinds kort een bepaald medicijn slikt en je voelt je ineens vaak moe, controleer dan de bijsluiter om te zien of vermoeidheid genoemd wordt als mogelijke bijwerking. Zo ja, praat dan met je arts. Hij kan misschien een ander medicijn voorschrijven of de dosering verlagen.
11. Diabetes
De hele tijd moe zijn, kan ook een symptoom zijn van diabetes. Als je diabetes hebt, maakt je lichaam niet genoeg insuline aan. Dit kan een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaken, wat je concentratie kan beïnvloeden en je vermoeid en prikkelbaar kan maken. Ga dus naar een dokter bij onverklaarbare vermoeidheid die niet verbetert.
12. Alcohol
Alcohol lijkt een effectief slaapmiddel, maar is dat niet. Je hebt er steeds meer van nodig om ervan in slaap te vallen, omdat er gewenning optreedt. Bovendien is de kwaliteit van de slaap minder goed als je voor het slapen alcohol drinkt. De verwerkingsprocessen in je hersenen tijdens je slaap functioneren slechter. Je slaapt ook minder diep, bent vaker wakker en rust minder goed uit. Drink je vaak voor het slapen en voel je je overdag moe? Dan is het tijd om die nachtmutsjes voortaan te laten staan.