Eenvoudige tips om gezonder te eten en drinken
Gezond eten en drinken lijkt in theorie helemaal niet moeilijk, maar als je een druk leven leidt en duizend ballen tegelijk in de lucht moet houden, schiet gezond eten en drinken er nog wel eens bij in. Een kant-en-klaartmaaltijd is immers zo opgewarmd. De volgende tips kunnen je helpen gezonder te eten en drinken zonder dat je er veel tijd aan kwijt bent.
Gezonder eten: hou een voedseldagboek bij
Om meer inzicht te krijgen in je eigen eetgewoonten en in de momenten waarop het misgaat, kun je een eetdagboek bijhouden. Je krijgt daarmee overzicht over wat je gedurende de dag allemaal in je mond stopt. Als duidelijk wordt dat je op bepaalde tijden sneller de neiging hebt om te gaan snacken, kun je jezelf daartegen beschermen door vóór die tijd zich aandient nog iets gezonds te eten dat je maag goed vult.
Gezonder eten en drinken: maak een planning
Ken je ze? Die mensen die elke zaterdag of zondag hun boodschappenwagen tot de rand vullen? Die mensen zijn héél slim bezig. Ze plannen hun maaltijden namelijk vooruit. En daarmee voorkomen ze impulsaankopen die worden ingegeven door lekkere trek of tijdgebrek. Maak dus elk weekend een gezond weekmenu, waarbij je rekening houdt met je eigen agenda en die van je gezinsleden. Maak dit menu zo gevarieerd mogelijk, met veel groenten, vezels, plantaardige eiwitten en fruit.
Gezonder eten: sta vroeger op
Een gezond voedingspatroon begint al in de ochtend met een goed ontbijt. Zorg dus dat je daar voldoende tijd voor vrijmaakt, desnoods door wat eerder op te staan. Een gezond ontbijt bestaat uit fruit, eiwitten zoals (plantaardige) kwark en hele granen. Zeker als je een drukke dag tegemoetgaat is zo’n ontbijt belangrijk, omdat je hierdoor voldoende energie krijgt en een verzadigd gevoel krijgt waarmee je de ochtend kunt doorkomen zonder elk halfuur een koekje of andere ongezonde snack te snaaien. Red je je het toch niet tot lunchtijd? Eet dan een gezond tussendoortje zoals een stuk fruit of snackgroenten.
Gezonder eten: kook met verse ingrediënten
Hoe onbewerkter je voeding, hoe beter. Kies dus zoveel mogelijk voor verse ingrediënten om je weekmenu samen te stellen. Matig bovendien de hoeveelheid koolhydraten en haal deze bij voorkeur uit volkorenproducten. Eiwitten uit bonen en linzen vormen een prima alternatief en vullen je maag ook zeer effectief.
Gezonder eten: neem een eigen lunch mee naar het werk
Als je buiten de deur werkt is het het soms een uitdaging om gezond te lunchen. In de bedrijfskantine liggen niet zelden allerlei gefrituurde verlokkingen en écht gezond eten is soms niet in de buurt. Maak zo’n gezonde lunch dus gewoon zelf, in de vorm van gezond belegde volkorenboterhammen of een vullende salade, en neem die mee naar je werk.
Gezonder drinken: Drink veel water
Als je je ergens de hele dag tegoed aan mag doen, is het wel water. Zorg dat je er dagelijks minstens anderhalve liter van binnenkrijgt, dan blijf je goed gehydrateerd én vul je meteen je maag. Wil je zeker weten dat je voldoende water drinkt? Vul dan een grote fles en zet die op je bureau. Of houd bij hoeveel glazen je hebt gedronken en loop af en toe naar de kraan (zo heb je meteen weer even een beweegmomentje). Vind je water maar saai? Gooi er dan een beetje munt in of een schijfje citroen of limoen. Dat maakt het net wat spannender.