Dit gebeurt er met je lichaam als je niet genoeg beweegt

luie sporter
19 januari 2021

Door corona bewegen miljoenen mensen aanzienlijk minder dan ze voorheen deden. Een op de tien sportende Nederlanders is gestopt met sporten. De gevolgen van te weinig beweging voor je lichaam.

Bewegen is gezond. Sporten al helemaal. Maar door de coronacrisis, of liever gezegd door de lockdown met alle uitdagingen van dien, is voldoende beweging voor veel mensen op een tweede plan gekomen. Uit onderzoek van het NOC-NSF blijkt dat een op de tien mensen volledig is gestopt met sporten. Dat is slecht nieuws voor de volksgezondheid.

Beweegrichtlijn: beweeg een halfuur per dag

Volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad moet een volwassene elke week 2,5 uur matig intensief bewegen. Dat komt neer op een halfuurtje per dag.  Vorig jaar haalde de helft van de Nederlandse bevolking die norm nog, volgens cijfers van het CBS. Dat is nu dus anders.

Wat gebeurt er met je lichaam als je niet genoeg beweegt?

Als je stopt met 'matig intensief bewegen', heeft dat al heel snel allerlei negatieve gezondheidseffecten. Het hele lichaam verandert door een gebrek aan lichaamsbeweging. 

Bewegen en je hart en bloedvaten

Onvoldoende beweging heeft bijvoorbeeld negatieve gevolgen voor je hart. Je hart is een spier die door sport sterker wordt en krachtiger bloed rondpompt. Stop je met sporten, dan verslapt je hartspier snel. Bovendien leidt onvoldoende beweging tot problemen in de bloedvaten. Door intensief te bewegen, te sporten dus, spoel je je bloedvaten goed door, wat voor de aanmaak van nitric oxide zorgt, een zéér belangrijk stofje om gezond te blijven. Sport je niet, dan ontbreekt de prikkel voor de cellen aan de binnenkant van de bloedvaten om dit positieve stofje te maken. Bovendien worden je bloedvaten kleiner bij minder beweging. Ze kunnen al na drie weken van inactiviteit tot wel 30% zijn geslonken. Dit is op zijn beurt weer een open uitnodiging voor hart- en vaatziekten. 

Bewegen en je longen

Wie sport of vaak lekker intensief beweegt, gebruikt meer delen van de longen dan iemand die rust. Weinig lichaamsbeweging kan leiden tot stijvere en stuggere longen, omdat de longen over de jaren heen minder doorbloed en geventileerd worden. Dat kan allerlei ouderdomsklachten veroorzaken.

Bewegen en de hersenen

En ook voor de hersenen is voldoende lichaamsbeweging essentieel. Het gaat cognitieve achteruitgang tegen, doordat het de doorbloeding van de witte stof, dus de verbindingen in de hersenen, stimuleert. Op de lange termijn kan te weinig beweging leiden tot dementie, maar ook depressie.

Bewegen en je spieren

Ook je spieren doe je een groot plezier door geregeld te sporten. Binnen een week van lichamelijke inactiviteit verlies je al gauw 1,4 kilo aan spiermassa. Ook worden je spieren ongevoeliger voor suikers, waardoor het suikergehalte in het bloed hoger blijft en je immuunsysteem minder goed werkt. Bewegen is dus ook goed om jezelf te beschermen tegen ziekten. Bovendien verlies je je spierkracht en je conditie als je weinig beweegt. Na een week niet sporten is je conditie soms al met de helft afgenomen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je aankomt

Bewegen en je mentale gezondheid

Ook mentaal eist onvoldoende lichaamsbeweging zijn tol. Mensen die veel bewegen staan positiever in het leven, hebben meer levenskracht, en minder angsten. Bovendien slaap je beter wanneer je gedurende de dag voldoende actief bent geweest. En dat is ook weer hartstikke goed voor je gezondheid.

Dus heb je het gevoel dat je vooral zitvlees aan het kweken bent? Kom dan vandaag nog uit die stoel en beweeg!

Bron: Trouw

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen