Slaap moet een prominentere rol krijgen in de discussie rondom preventie

23 juni 2020

Interessant opiniestuk op de website van Zorgvisie, afgelopen week. Daarin pleiten Berenschot-consultant Simon Heesbeen en student Health sciences Myrthe Tjoa ervoor dat slaap een prominentere en structurele plek moet krijgen in de discussie rondom preventie en een gezonde leefstijl.

Slaap: onterecht onderbelicht

Heesbeen en Tjoa vinden dat de focus nu vooral ligt op op het belang van gezonde voeding en voldoende beweging, maar dat het belang van vodoende, kwalitatief goede slaap onterecht onderbelicht blijft. 

“Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders tegenwoordig gemiddeld iets meer dan zeven uur slapen,” schrijft het duo. “Een goede nachtrust van zeven à negen uur is essentieel voor de mentale gezondheid, omdat voldoende slaap de kans verkleint op vatbaarheid voor tal van ziekten, variërend van hart- en vaatziekten tot dementie en depressie. Naast kwantiteit is ook de kwaliteit van slaap (hoe effectief iemand slaapt) van belang. Op dit moment geeft 63 procent van de Nederlanders aan ontevreden te zijn over hun slaapkwaliteit. Piekeren, cafeïne en laat slapen door werk en scherm- en mediagebruik zoals Netflix zijn de belangrijkste oorzaken van een geringere slaapkwaliteit.” 

Slaap is het fundament voor andere leefstijlgebieden

Tjoa en Heesbeen voorspellen dat de afleiding en daarbijbehorende prikkels de komende jaren alleen maar zal toenemen, waardoor we minder goed zullen gaan slapen. Dat vinden ze verontrustend, “aangezien slaap het fundament is voor andere leefstijlgebieden, zoals voeding en bewegen. Immers, slecht eten en drinken is maanden vol te houden, maar slecht slapen breekt een mens al na een paar dagen op. Vraag het maar aan ouders met jonge kinderen. Zonder voldoende goede slaap halen ook de beste voeding en voldoende lichaamsbeweging niets uit. Daarnaast vermindert slaaptekort de aanmaak van leptine, een hormoon dat het verzadigingsgevoel regelt. Hierdoor neemt het hongergevoel toe en eten mensen meer dan goed voor hen is. Verder leidt minder slaap tot minder motivatie om te bewegen.”

In het Nationaal Preventieakkoord komt de term 'slaap' slechts één keer voor

Heesbeen en Tjoa pleiten ervoor het thema slaap een grotere prioriteit te geven binnen voorlichting over preventie en een gezonde leefstijl: “Op dit moment erkennen zelfs belangrijke gezondheidsinstituten zoals het Voedingscentrum en het RIVM slaap onvoldoende als belangrijke factor in een gezonde leefstijl. En ook in het Nationaal Preventieakkoord komt de term ‘slaap’ slechts één keer terug.”

Het belang van slaap voor werkgevers

Ook werkgevers zouden hierin een nadrukkelijkere rol moeten willen vervullen, vinden ze, want slaperige medewerkers zijn minder productief, minder creatief, maken meer fouten en ervaren minder werkplezier. Uitgeslapen medewerkers dragen daarentegen bij aan een goede sfeer en dito omzet. Ook houden zij zich vaker aan de regels, zijn zij socialer en minder vaak betrokken bij conflicten.” Het besef dat slaap belangrijk is voor het mentaal en fysiek welzijn, is echter nog onvoldoende aanwezig, ook op de werkvloer, vindt het tweetal. 

Je kunt HIER het hele artikel lezen. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen