Koude vingers: oorzaken en tips om ze weer warm te krijgen
Koude vingers, we hebben er allemaal wel eens last van. De een heeft het alleen in de winter, wanneer het buiten koud is, de ander kampt met witte, koude vingers zelfs wanneer het hartje zomer is. In dit artikel lees je wat jouw koude vingers zou kunnen veroorzaken én wat je kunt doen om ze tegen te gaan.
Koude vingers bij lage temperaturen
Als het koud is, doet je lichaam iets vrij briljants. Om ervoor te zorgen dat je niet ten onder gaat aan bevriezing, doet je lijf er alles aan om de vitale organen warm te houden. Bij koude temperaturen haalt je lichaam daarom het warme bloed uit de je ledematen, om het naar je kern te pompen, waar het je hart, longen en andere organen kan beschermen. Je vingers en tenen delven bij kou dus het onderspit.
Het is dus op zich vrij normaal om koude vingers te hebben als de omgeving koud is en de een is nu eenmaal gevoeliger voor kou dan de ander. Hoe beter je bloedcirculatie bijvoorbeeld is, hoe minder last je zult hebben van koude vingers.
Koude vingers: kan het kwaad?
Als je last hebt van witte, koude en gevoelloze vingers bij lage temperaturen, kan dat dan kwaad? Op zich niet. Maar het hangt natuurlijk wel af van de laagte van de temperatuur en of je voorzorgsmaatregelen hebt getroffen. Wanneer de blote huid wordt blootgesteld aan extreme kou, kan namelijk wel binnen enkele minuten bevriezing van de huid en het onderliggende weefsel optreden. Zulke bevriezing is een medisch noodgeval met ernstige complicaties. Als de bevriezing eenmaal voorbij het eerste stadium is, kan dat permanente schade veroorzaken aan huid, weefsels, spieren en botten.
Koude vingers voorkomen met je leefstijl
Als je vaak last hebt van koude vingers, kun je een aantal dingen doen om dit te voorkomen. Het belangrijkste: gezond leven. Daaronder valt onder meer:
Niet roken
Er zijn veel redenen om niet te roken, maar ook voor het voorkomen van koude vingers is niet roken belangrijk. Roken is namelijk funest voor de bloedsomloop. Het veroorzaakt vernauwing van de bloedvaten, wat koude vingers kan veroorzaken. Het kan ook leiden tot een zeldzame aandoening, de ziekte van Buerger, die ontstekingen in de bloedvaten veroorzaakt.
Gezond eten en veel bewegen
Een ongezonde leefstijl, met weinig beweging en een hoge inname van suiker en verzadigd vet, kan leiden tot een opeenhoping van plaque of ontstekingen in de bloedvaten. Elke vorm van verstopping in de bloedvaten kan verhinderen dat het bloed normaal circuleert en dus voor koude vingers zorgen.
Voldoende ijzerrijk voedsel eten
Bloedarmoede is een aandoening waarbij uw bloed een lager dan normaal aantal rode bloedcellen bevat. Het komt ook voor wanneer uw rode bloedcellen een cruciaal ijzerrijk eiwit missen, dat hemoglobine wordt genoemd. Hemoglobine helpt uw rode bloedcellen zuurstof van de longen naar de rest van uw lichaam te transporteren. Als je lichaam niet genoeg hemoglobine heeft om zuurstofrijk bloed naar je handen te transporteren, kun je last krijgen van koude vingers. Je kunt je ook vermoeid en zwak voelen. De meeste gevallen van bloedarmoede worden veroorzaakt door een ijzertekort. Het eten van een ijzerrijk dieet en het innemen van ijzersupplementen is vaak al voldoende om de symptomen te verlichten. De meeste peulvruchten zijn van nature ijzerrijk. Denk aan linzen, kidneybonen, sojabonen en bruine bonen.
Voldoende vitamine B-12 innemen
Vitamine B-12 is een essentiële vitamine die van nature in veel voedingsmiddelen voorkomt, waaronder eieren, vis, vlees, gevogelte en zuivelproducten. Het is nodig voor een goede vorming van rode bloedcellen en een goede neurologische functie. Een tekort aan vitamine B-12 kan neurologische symptomen veroorzaken, zoals koude, gevoelloosheid en tintelingen in handen en voeten, maar ook zorgen voor bloedarmoede.
koude vingers: tips
- Zijn je vingers koud, wit en gevoelloos? Dit kun je doen om ze op te warmen:
- Leg je handen onder je oksels, daar is het lekker warm.
- Zwaai je handen een aantal keer via de tegenovergestelde zijde tegen je rug aan. Je slingert zo bloed naar je vingertoppen.
- Draag warme, gevoerde wanten. Wanten houden je vingers langer warm dan handschoenen, omdat je vingers van elkaars warmte kunnen profiteren.
- Draag altijd handwarmers bij je, die je in je wanten kunt stoppen wanneer je handen plotseling te koud worden.
- Houd iets warms vast, zoals een kop thee, een opgewarmde kersenpittenzak of een radiator.
- Doe een serie jumping jacks om je bloed te laten stromen.