Zo veel invloed heeft stress op je gezondheid

28 mei 2020

Bij chronische stress verkeert je lichaam voortdurend in de fight-or-flight-modus. Dit heeft allerlei gevolgen voor je lichamelijke gezondheid. Dit zijn ze.

Stress is een natuurlijke fysieke en mentale reactie op een bedreigende situatie. Wanneer je stress ervaart, komt dat doordat de stresshormonen adrenaline en cortisol worden vrijgegeven door je hypothalamus, een soort controlecentrum in je hersenen. Je lichaam gaat dan in de zogenaamde fight-or-fligt-modus: je hart gaat tekeer, je ademhaling versnelt en je spieren maken zich klaar voor actie, om je te kunnen beschermen in een noodsituatie. 

Chronische stress

Zo’n stressrespons is natuurlijk heel nuttig wanneer er echt sprake is van een acute noodsituatie. Maar wanneer je langdurig stress ervaart, bijvoorbeeld door je relatie, je werk of de toekomst, kan dit je gezondheid juist in gevaar brengen. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Symptomen van chronische stress zijn: prikkelbaarheid, angst, depressie, hoofdpijn, maagklachten, en slapeloosheid.

Stress en het immuunsysteem

Stress stimuleert het immuunsysteem, wat in acute situaties kan helpen infecties te voorkomen en wonden te genezen. Maar na verloop van tijd verzwakken stresshormonen je afweersysteem juist, waardoor je lichaam vatbaarder wordt voor virussen en infecties. Stress kan bovendien de genezing vertragen. 

Stress en diabetes type 2

Wanneer je stress hebt, produceert je lever extra glucose (bloedsuiker) om je lichaam een flinke energieboost te geven. Je kunt je voorstellen dat het een behoorlijke belasting is voor je lijf wanneer je glucoselevel door chronische stress continu verhoogd is. Dit leidt zelfs tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Stress en hart- en vaatziekten

Ook je luchtwegen, hart en bloedvaten leiden onder chronische stress. Tijdens de stressrespons adem je sneller, om snel zuurstofrijk bloed door je lichaam te distribueren. Zeker voor mensen die al ademhalingsproblemen hebben, zoals astma of emfyseem, kan stress het ademen nog meer bemoeilijken. Wanneer je stress hebt, pompt je hart ook sneller. Stresshormonen zorgen ervoor dat je bloedvaten vernauwen en meer zuurstof naar je spieren leiden, zodat je meer kracht hebt om fysieke actie te ondernemen. Maar dit proces verhoogt ook je bloeddruk. Frequente of chronische stress laat je hart te lang te hard werken. Als je bloeddruk stijgt, wordt ook de kans op een beroerte of een hartaanval groter. 

Verstoorde spijsvertering

De stresshormonen, snelle ademhaling en verhoogde hartslag kunnen ook je maag flink dwarszitten. Je hebt meer kans op brandend maagzuur dankzij een toename van het maagzuur. Stress veroorzaakt geen maagzweer, maar kan een bestaande maagzweer wel verslechteren. Het kan ook leiden tot misselijkheid, buikpijn, braken, diarree of constipatie.

Stress en pijnlijke spieren

Om in actie te kunnen komen, zijn je spieren gespannen als je gestrest bent. Als je constant stress hebt, krijgen je spieren niet de kans te ontspannen. Gespannen spieren veroorzaken hoofdpijn, rug- en schouderpijn en lichaamspijn.

Stress en vruchtbaarheid

Chronische stress is vermoeiend voor zowel het lichaam als de geest. Het kan het testosterongehalte van een man omlaag brengen, wat negatieve gevolgen heeft voor zijn vruchtbaarheid en kan leiden tot een erectiestoornis of impotentie. Ook kan chronische stress het risico op infecties in de mannelijke voortplantingsorganen verhogen. Bij vrouwen kan stress leiden tot een onregelmatige, zwaardere of pijnlijkere menstruatie. Chronische stress kan ook de fysieke symptomen van de menopauze vergroten.

Heb je last van (langdurige) stress? Lees dan HIER wat je kunt doen om de stress te verlichten. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen