Stadskinderen die opgroeien met meer groen zijn intelligenter en minder lastig, blijkt uit nieuw onderzoek

vier kleuters op hun rug met benen omhoog in park
28 augustus 2020

Uit een analyse van meer dan zeshonderd Belgische kinderen tussen de 10 en 15 jaar oud blijkt dat een toename van 3% van de hoeveelheid groen in hun wijk, hun IQ-score gemiddeld met 2,6 punten deed stijgen. Het positieve effect van groen op het IQ van kinderen trad zowel in rijkere als in armere buurten op. 


Voor het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Plos Medicine, werden satellietbeelden gebruikt om het groenniveau in buurten te meten, inclusief parken, tuinen, straatbomen en alle andere begroeiing. De gemiddelde IQ-score was 105, maar de onderzoekers zagen dat 4% van de kinderen in gebieden met weinig groen onder de 80 scoorden, terwijl geen enkel kind onder de 80 scoorde in gebieden met meer groen.

Het positief effect van meer groen op het IQ

De toename van IQ-punten was het significantst voor kinderen ‘aan de onderkant van het spectrum’, waar volgens de onderzoekers een kleine IQ-verhogingen een groot verschil zouden kunnen maken. Het positieve effect van meer groen op het IQ werd niet waargenomen in sub-urbane en landelijke gebieden. Dat kan volgens de onderzoekers komen doordat dat dit die plaatsen genoeg groen hebben om alle kinderen die er wonen te laten profiteren.


Meer groen, minder stress

In eerdere onderzoeken werd al bewezen dat groen de cognitieve ontwikkeling van kinderen op verschillende vlakken verbetert, maar dit is het eerste onderzoek dat expliciet het IQ onderzocht. Wat de oorzaak is van de IQ-stijging door meer groen, is nog onzeker. De onderzoekers vermoeden dat er een verband is met het stressniveau, meer spel en beweging, minder geluidsoverlast en meer sociaal contact. Ook de rust in de omgeving kan een rol spelen. 

 

Investeren in groene ruimtes

Tim Nawrot, professor milieuepidemiologie aan de Universiteit van Hasselt (België), waar het onderzoek werd uitgevoerd zegt tegen The Guardian: "Er is meer en meer bewijs dat groene omgeving wordt geassocieerd met onze cognitieve functie, zoals geheugenvaardigheden en aandacht. Wat deze studie toevoegt met IQ is een hardere, gevestigde klinische maatregel. Ik denk dat stadsbouwers of stedenbouwkundigen prioriteit moeten geven aan investeringen in groene ruimtes, omdat het echt waardevol is om een optimale omgeving voor kinderen te creëren om hun volledige potentieel te ontwikkelen".


Meer groen, minder gedragsproblemen

Naast het IQ, werden ook gedragsproblemen zoals slechte aandacht en agressiviteit bij de kinderen gemeten, aan de hand van een standaard beoordelingsschaal. De gemiddelde score was 46, en een toename van het groen met 3% resulteerde in een tweepuntsreductie van de gedragsproblemen. 


Groen? Doen!

De onderzoekers hielden rekening met het welvaarts- en opleidingsniveau van de ouders van de kinderen, waardoor de mogelijkheid dat welvarendere gezinnen simpelweg meer toegang hebben tot groen, grotendeels wordt uitgesloten. Ook het negatieve effect van luchtvervuiling op de intelligentie en de ontwikkeling van de kinderen werd in dit onderzoek als verklaring uitgesloten. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen