Acht dingen die je kunt doen om je creativiteit te boosten
Altijd gedacht dat je 'niet zo'n creatief typje' bent? Think again! Creativiteit is geen aangeboren gave, je kunt het trainen en vergroten. Met deze acht tips rek je je creatieve spieren een beetje op.
1. Leer van anderen
Innovatie komt helemaal niet voort uit onvoorspelbare vlagen van genialiteit. Je kunt jezelf trainen om systematisch creatief en innovatief te zijn. Dat doe je vooral door nieuwsgierig te zijn. Wanneer je bijvoorbeeld niet weet wat je moet doen of hoe je een bepaald probleem moet oplossen, dan is het beste dat je kunt doen: veel lezen en praten met experts. Die aanpak heeft een bijna magisch effect. Wanneer je maar genoeg leest en met experts praat, komen de nieuwe ideeën vanzelf naar boven borrelen.
2. Doe iets dat je leuk vindt
Wanneer je vastloopt of met een gebrek aan goede ideeën kampt, kan het helpen om je aandacht te verplaatsen naar iets anders. Kies bij voorkeur voor iets waarin je echt plezier hebt en waarin je jezelf even kunt verliezen. Of dat nu een taart bakken is, tuinieren of een uurtje zumba in de sportschool, als het je helpt ontspannen en ontstressen, geef je je creativiteit daarmee indirect een boost.
3. Zoek inspiratie in andere branches
Als je jezelf of je denkpatroon wil vernieuwen, dan is het raadzaam je te laten inspireren door andere industrieën en branches. Onderzoek hoe mensen daarin succesvol zijn geworden, want dit kan je helpen vernieuwing te vinden voor je eigen werk. Vraag je constant af hoe je bewezen successen uit andere branches zou kunnen toepassen binnen je eigen werkveld.
4. Doe af en toe lekker niks
De beste ideeën ontstaan vaak op momenten waarop je helemaal niet bezig bent met je werk. Wanneer je om een goed, creatief idee verlegen zit, kun je dus beter even afstand nemen, dan te gaan zitten ploeteren achter je beeldscherm tot je eindelijk iets gevonden hebt. Ga bijvoorbeeld gewoon vroeg slapen of neem een bad. Ontspanning helpt je brein productiever en creatiever te zijn. Vaak dienen goede ideeën zich juist aan wanneer je er niet (meer) dwingend mee bezig bent.
5. Maak een wandeling
De gemiddelde persoon zit tussen de zeven en vijftien uur per dag. Dat is niet gezond voor het lichaam, maar ook niet voor de geest. Het heeft bovendien een negatief effect op je creativiteit. Uit een onderzoek van de Universiteit Stanford is gebleken dat wandelen bevorderend werkt voor je creatieve vermogen. De onderzoekers toonden aan dat mensen, wanneer ze liepen in plaats van zaten, 60% meer creatieve ideeën hadden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de prefrontale cortex, die is betrokken bij cognitieve functies zoals het nemen van beslissingen, plannen, werkgeheugen en nog veel meer. Tijdens het wandelen wordt de prefrontale cortex afgeleid, waardoor andere hersengebieden kunnen bijdragen aan het bewuste denken. Lopen kan er zo voor zorgen dat de prefrontale cortex het associatieve geheugen minder onderdrukt, waardoor herinneringen en ideeën makkelijker naar boven komen drijven. Om die reden zijn er ook steeds meer bedrijven waar wandelend wordt vergaderd.
6. Zorg voor de goede stemming
Wie een goed humeur heeft, is creatiever. Misschien helpt het jou bijvoorbeeld om naar babyfoto’s van je kinderen te kijken. Ook muziek kan je helpen om in een positieve, geïnspireerde stemming te komen en je creativiteit een oppepper te geven.
7. Zet een ander ‘denkhoedje’ op
Soms moet je gewoon even alles vergeten wat je al had bedacht, om er vanuit een totaal andere hoek opnieuw naar je probleem te kijken. Daarvoor kun je de creatieve techniek van De Bono gebruiken, die bestaat uit zes alternatieve denkrichtingen ('hoedjes'). Kijk bijvoorbeeld eens alleen naar de feiten (het witte hoedje), of alleen naar de mogelijke problemen die kunnen ontstaan (het zwarte hoedje). Of zoek naar alle alternatieven, met het groene hoedje op. Door vanuit verschillende perspectieven naar een bepaald probleem te kijken, zou je weleens op nieuwe ideeën en oplossingen kunnen stuiten.
8. Durf advies en feedback te vragen
Soms zit je zo dicht op een onderwerp of probleem, dat het je niet meer lukt om er een creatieve oplossing voor te vinden. Durf dan mensen die je vertrouwt om hun inzichten of advies te vragen. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar juist van kracht. Ieder mens heeft immers zijn eigen talenten, ervaringen, kennis en visie, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken? De frisse kijk van een buitenstaander zou wel eens precies kunnen zijn wat je nodig hebt. Als je op elkaars ideeën voortborduurt kom je tot de beste nieuwe invalshoeken. Zeg om die reden ook ‘ja en’ in plaats van ‘nee want’.