Het regenboogdieet: eet de regenboog voor je gezondheid

16 december 2020

Het regenboogdieet, misschien heb je er al eens van gehoord. Door alle kleuren van de regenboog aan groente en fruit te eten, zorg je ervoor dat je echt álle voedingsstoffen binnenkrijgt die groente en fruit je te bieden hebben. Om het wat makkelijker te maken voor je, hebben wij de verschillende kleuren op een rij gezet met de daarbij behorende gezondheidsvoordelen. 

Eet de regenboog: de kleuren en hun gezondheidsvoordelen op een rij

Groen

Groene groeten zijn er in overvloed en in tal van soorten en smaken. Ze zitten vol vezels, vitamines, mineralen, spoorelementen, enzymen, co-enzymen en fytochemicaliën, die je gezond houden. Fytochemicaliën zijn stoffen die in bestanddelen van plantaardige voedingsmiddelen zitten. Het woord 'fyto' is afgeleid van 'plant'.

Alle groene groenten bevatten chlorofyl. Deze stof geeft de groene kleur aan groente. De regel is: hoe groener hoe meer ze van deze stof bevatten, en hoe gezonder ze zijn. De stof heeft ontgiftende eigenschappen, het helpt je immuunsysteem te verbeteren, het reinigt je huid en je nieren en stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Chlorofyl kan metalen in ons lichaam opnemen, zodat het via ons verteringsstelsel ons lichaam kan verlaten. Het biedt zelfs bescherming tegen maag- en leverkanker.

Maar er is meer. Zo zouden koolachtige groenten zoals kool, spruitjes, bloemkool, boerenkool en rapen, ook wel kruisbloemige groenten genaamd, het risico op kankergezwellen kunnen verkleinen.

Maar ook groen fruit is natuurlijk supergezond. Appels bijvoorbeeld, bevatten tal van stoffen die je lichaam nodig heeft. In dit artikel lees je er alles over. 

Rood

Carotenoïden zijn natuurlijke kleurstoffen die verantwoordelijk zijn voor de gele, oranje en rode kleuring van veel voedingsmiddelen. Carotenoïden werken als krachtige antioxidanten, en sommige worden omgezet in vitamine A in ons lichaam. 

Wanneer je dieprode of felroze tinten toevoegt aan je dagelijkse voeding, voeg je een krachtig antioxidant toe, het carotenoïde genaamd lycopeen. Diverse onderzoeken tonen aan dat lycopeenhoudende groente en fruit preventief werken tegen kanker en hart- en vaatziekten. Bovendien is je huid beter beschermd tegen UV-straling als je lycopeen binnenkrijgt. Het zit in tomaten. Maar ook in grapefruit, watermeloen, papaja's en guave. 

Oranje

Oranje, de kleur van de zon, is een must in je dagelijkse voeding. Oranje groenten, zoals zoete aardappelen, pompoen en wortelen bevatten bijvoorbeeld bètacaroteen. Maar ook mango, perzik en abrikoos bevat bètacaroteen. Dit carotenoïde is een natuurlijk antioxidant die je immuunsysteem versterkt. Het wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. 

Alfacaroteen komt voor in wortels en pompoen, maar ook in spinazie en broccoli. Kan in ons lichaam ook worden omgezet in vitamine A en is een sterk antioxidant.

Luteïne en Zeaxanthin zijn carotenoïden die verantwoordelijk zijn voor de gele kleur van sommige voedingsmiddelen, zoals maïs en gele paprika. Ze komen ook voor in eigeel, waterkers en spinazie. Deze carotenoïden zijn ook verantwoordelijk voor de gelige pigmentatie van het menselijke netvlies. Er wordt volop onderzoek gedaan naar het vermogen van deze stoffen om het netvlies sterk te houden.  

Folaat komt meestal voor in bladgroenten en is ook te vinden in oranje fruit en groenten. Het is een B-vitamine die kan helpen bepaalde geboorteafwijkingen te voorkomen en het risico op hartaandoeningen te verminderen. 

Geel

Heldergele groenten hebben veel van dezelfde voordelen als de oranje groep. Ze bevatten veel essentiële vitaminen en carotenoïden. Gele vruchten en groenten behoren tot veel verschillende families, maar ze hebben met elkaar gemeen dat ze je gezondheid ondersteunen en een heerlijke smaak hebben. Ananas bijvoorbeeld, is rijk aan vitamine C, mangaan, en het natuurlijke enzym bromelaïne. Het bevordert de eiwitvertering, werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en wondhelend.

Paars en blauw

Blauwe en paarse vruchten voegen niet alleen prachtige kleuren toe aan je bord, ze bieden ook gezondheidsbevorderende fytochemicaliën. 

Anthocyanen zijn de pigmenten die verantwoordelijk zijn voor de blauwe kleur in groenten en fruit. Ze worden bestudeerd vanwege hun rol in de verdediging van het lichaam tegen schadelijke carcinogenen.

Blauwe en paarse producten bevatten veel verschillende voedingsstoffen, waaronder luteïne, zeaxanthine, resveratrol, vitamine C, vezels, flavonoïden, ellaginezuur en quercetine. Veel van deze voedingsstoffen zijn ook te vinden in rode groenten en fruit.

Rode en paarse vruchten zijn rijk aan vitamine C en bevatten vaak veel flavoïden. Door voedsel met flavonoïden te eten, boost je het interferongehalte in het bloed. Dat zorgt ervoor dat je immuunsysteem beter bestand is tegen virusinfecties. Het eten van veel flavonoïden resulteert bovendien in 30 procent minder kanker en hart- en vaatziekten.

Wit

Groenten uit de uienfamilie, waaronder knoflook, bieslook, prei en alle uiensoorten, bevatten het fytochemische bestanddeel allicine. Allicine zou het cholesterolgehalte in het bloed en de bloeddruk kan helpen verlagen. Bovendien zou allecine het immuunsysteem versterken.  

Ook bloemkool bevat veel gezonde stoffen, zoals vitamine C, vitamine K, calcium en kalium. En, net zoals broccoli, bevat bloemkool veel vezels. Verder zit bloemkool vol met antioxidanten die je cellen beschermen tegen ontstekingen en virussen.

Asperges bevatten veel vitamine B1, B2, B11 (foliumzuur), C, E en K. Asperges bevatten bovendien kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink en fluor. Behoorlijk wat mineralen dus, stoffen die belangrijk zijn voor jouw lichaam. Van celdeling tot het immuunsysteem, van bloedstolling tot huid en van haar tot botten, asperges zorgen overal voor.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen