Voedsel tegen corona: als je dit eet wapen je je tegen COVID-19
UPDATE – Het coronavirus is nog altijd een feit. Sterker, het virus lijkt weer steeds meer vat op ons te krijgen. Prof. Dr. Leonard Hofstra, cardioloog en medeoprichter van SmartVitaal, krijgt vaak de vraag wat je zelf tegen het virus kunt doen. In een eerder artikel in De Telegraaf gaf hij samen met de bekende viroloog Prof. Dr. Eric van Gorp, Erasmus MC Rotterdam, en neuropsycholoog Prof. Dr. Erik Scherder, VU Amsterdam, tips om je te wapenen tegen een coronabesmetting. Speciaal voor SmartVitaal licht hij het onderdeel voeding nader toe.
Om je weerbaarder te maken tegen corona zijn twee aspecten essentieel. In de eerste plaats is het belangrijk je te blijven realiseren dat persoonlijk hygiëne een vast onderdeel van een gezonde leefstijl dient te zijn om virusinfecties te voorkomen. Daarnaast zijn vrijwel alle leefstijlfactoren die goed zijn voor hart- en bloedvaten, zoals sport en gezonde voeding, ook goed voor je immuunsysteem. Een gezonde leefstijl en persoonlijke hygiëne vormen samen dan ook een krachtig tandem in de strijd tegen corona-infecties!
Over voeding en het immuunsysteem is al veel onderzoek gedaan. Maar over het versterken van het immuunsysteem tegen corona valt helaas (nog) niets te zeggen. We kunnen daarom alleen maar terugvallen op bestaande studies die zijn gedaan naar influenza (griep) en het immuunsysteem.
Een fantastisch onderzoek in diermodellen (Science 2017) liet zien dat bij afwezigheid van bacteriën in de darm, een besmetting met Influenza vaker een dodelijke afloop heeft. Kennelijk helpt het microbioom, zoals de bacteriën in de darm ook wel worden genoemd, ons een virale infectie te overwinnen.
Een sleutelrol hierin speelt interferon, een stof die onze lichaamscellen helpt om vermenigvuldiging van virussen tegen te gaan. Hoe hoger het interferongehalte in het bloed, hoe groter de overlevingskans bij een infuenzabesmetting. Het aardige is, dat je het interferon in je bloed kunt boosten door voedsel met flavonoïden tot je te nemen. Deze worden door de bacteriën in de darm namelijk omgezet in een stof genaamd DAT. En dat DAT verhoogt op zijn beurt weer het interferongehalte in het bloed.
Voedsel dat veel flavonoïden bevat: (groene) thee, donkere chocolade (85%), rode wijn, rode en blauwe bessen, bosvruchten, peulvruchten, broccoli en groene bladgroente. Het zou te kort door de bocht zijn te stellen dat bescherming tegen Influenza hetzelfde is als bescherming tegen corona. Maar mocht het eten van veel flavonoïden niet helpen tegen het coronavirus, dan is het nog steeds ontzettend gezond. Een Deens studie (Nature 2019) onder meer dan vijftigduizend mensen liet namelijk zien dat het eten van veel flavonoïden resulteert in 30 procent minder kanker en hart- en vaatziekten. Flavonoïden zijn dus per definitie heel goed. Hofstra's koelkast ligt dan ook vol met bessen, groente en sinaasappels en hij heeft kasten vol met donkere chocolade. Lekker, en nog smart ook.