Periodiek vasten: hoe doe je dat?
Periodiek vasten, of intermittent fasting, kent vele gedaanten. De een eet sommige dagen weinig en de rest normaal, de ander last af en toe een week van weinig eten in. Meestal gaat het bij intermittent fasting echter om de tijdslotmethode: vasten binnen een bepaald tijdvak (12 tot 18 uur) per dag. Wetenschappers hebben ontdekt dat periodiek vasten goed kan zijn voor je gezondheid.
Er is namelijk steeds meer bewijs dat periodiek vasten, mits het goed wordt uitgevoerd, de kans op het ontwikkelen van lange termijn gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kankers, obesitas en leveraandoeningen kan verminderen. Ook kan het in sommige gevallen helpen om gewicht te verliezen. En volgens neuroloog Mark Mattsons kan het zelfs de kans op ziektes zoals Alzheimer en Parkinson verminderen.
Periodiek vasten remt ontstekingscellen
Het gangbare dieet van deze tijd, dat van constant eten en snaaien, is namelijk bepaald niet goed voor ons. Het zorgt ervoor dat ontstekingscellen in ons lichaam overuren maken, wat natuurlijk niet goed is voor onze gezondheid op de lange termijn. Periodiek vasten vermindert het risico op het ontwikkelen van allerlei chronische ziekten doordat het deze ontstekingscellen tot rust brengt.
Monocyten en suikers
De cel waarover het hier gaat is de monocyt, een bepaald type witte bloedcel dat erg ontstekingsgevoelig is en in actie komt om het lichaam te genezen, bijvoorbeeld als we gewond raken. Maar ook wanneer we eten komen monocyten in actie, voor het geval we bedreigende micro-organismen binnenkrijgen. Monocyten worden vooral actief wanneer we suiker eten. Ze hopen zich op in het vetweefsel en dragen zo bij aan chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en leverproblemen.
Kalmerend effect
Uit een studie van kankeronderzoeker Miriam Merad van het Precision Immunology Institute van de Mount Sinai School of Medicine, blijkt dat intermittent fasting helpt deze ontstekingscellen te kalmeren. In het onderzoek werden bloedmonsters van volwassenen genomen, die waren gevraagd om negentien uur per dag te vasten. Degenen die vastten bleken een verbazingwekkend laag monocytenniveau te hebben. Tegelijk bleek dit lage monocytenniveau geen invloed te hebben op het reactievermogen bij een eventuele infectie. Met andere woorden: vasten heeft geen negatieve invloed op je immuunsysteem.
Zelf periodiek vasten: hoe doe je dat?
Wil je zelf ook aan de slag met periodiek vasten? De makkelijkste manier is om dagelijks een redelijk groot tijdvak niet te eten en ook niets te drinken dat calorieën bevat. Je eet dan alleen binnen een tijdvak van twaalf tot acht uur. Dit doe je door je avondmaaltijd wat vroeger te nuttigen en je ontbijt te laten vervallen of later te nemen. Je eet dan bijvoorbeeld alleen tussen 11 uur ’s ochtends en 19 uur ’s avonds. Als je het lastig vindt om dit in een keer door te voeren, kun je het ook langzaam opbouwen door je avondmaaltijd steeds een halfuurtje naar voren te verschuiven en je ontbijt steeds een halfuurtje naar achteren. Zo laat je je lichaam langzaam aan het nieuwe ritme wennen.
Periodiek vasten is niet voor iedereen
Let op: vasten, en dus ook periodiek vasten, is alleen geschikt voor mensen die gezond zijn. Mensen met een chronische ziekte zoals diabetes of een voorgeschiedenis van eetstoornissen moeten vooral op hun hoede zijn voor het overslaan van maaltijden en kunnen beter professionele begeleiding van een diëtist of arts zoeken. Dit geldt natuurlijk ook voor zwangeren.