Waarom buikvet gevaarlijk is voor je gezondheid en wat je ertegen kunt doen
Naarmate we ouder worden, zullen we steeds meer ons best moeten doen om onze buikomvang binnen redelijke proporties te houden. Dit geldt voor mannen én vrouwen. En niet omdat een wespentaille het schoonheidsideaal is waaraan iedereen zich zou moeten conformeren. Er is nog iets anders aan de hand met buikvet. Het is namelijk schadelijk voor je gezondheid. Dat heeft alles te maken met de organen die zich in de buurt van dat buikvet bevinden.
Om dat beter te kunnen begrijpen moet je weten dat er twee soorten buikvet bestaan. Allereerst is er het onderhuidse buikvet. Dit vet bevindt zich direct onder je huid, nog boven je buikspieren. Je kunt het vastpakken met je handen en als je er een positieve draai wilt geven kun je dit type vet ook wel lovehandles noemen.
Visceraal buikvet
Het andere type buikvet is visceraal buikvet, of orgaanvet. Dit vet zit ónder je buikspieren, dus in je buikholte. Daar bedekt het je interne organen. Dit vet kun je dan ook niet met je handen vastpakken. Het is dit type buikvet dat in verband wordt gebracht met een hele reeks aan gezondheidsproblemen. Het vergroot namelijk het risico op stofwisselingsziekten, waaronder insulineresistentie, hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten en vette leveraandoeningen. Bovendien heb je een groter risico op borst- en darmkanker naarmate je meer visceraal vet in je buik hebt. Mensen met de grootste hoeveelheid van dit diepe buikvet hebben ook bijna drie keer zoveel kans om dementie te ontwikkelen, volgens een wetenschappelijk onderzoek waarin deelnemers meer dan drie decennia lang werden gevolgd.
Ontstekingseiwit
Hoe komt het dat visceraal vet zo schadelijk is? Een van de belangrijkste redenen is dat je meer giftige stoffen aanmaakt naarmate je meer visceraal vet in je buik hebt. Een voorbeeld daarvan is CRP, een ontstekingseiwit dat je vaatwanden aantast, maar ook Granulocyte Colony-Stimulanting Factor – een stofje dat helpt bij het aanwakkeren van ontstekingsprocessen – en Tumor Necrose Factor-alpha - verantwoordelijk voor het afsterven van weefsel.
Poortader
Visceraal vet zorgt dus voor een continue stroom van deze stoffen in je lichaam, waardoor de kans op het krijgen van allerlei ziekten verhoogt. Het diepe buikvet verspreidt deze stoffen zo effectief, omdat het dichtbij bij de poortader ligt, dit is de ader die het bloed van de darmen naar de lever transporteert. De stoffen die worden afgescheiden door visceraal vet reizen zo mee naar de lever, waar ze het cholesterolgehalte en andere ziekteprocessen kunnen beïnvloeden.
Buikomvang opmeten
Of je zelf te veel buikvet hebt, kun je eenvoudig opmeten. Je meet de buikomtrek met een meetlint tussen je heup en je onderste rib. En eh, niet smokkelen door het lint te strak aan te trekken! Over het algemeen kun je stellen dat bij een vrouw een buikomtrek vanaf 80 cm (en zeker vanaf 88 cm) en bij een man vanaf 94 cm (zeker vanaf 102 cm) een verhoogd risico op gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Zeker wanneer je BMI wél in orde is, wordt te veel buikvet een probleem.
Buikvet kwijtraken
De beste manier om buikvet kwijt te raken, is het veranderen van je leefstijl. Gezond eten en veel bewegen zijn essentieel, maar ook voldoende nachtrust en ontspanning helpen mee. Buikspieroefeningen kun je gerust doen, maar realiseer je wel dat dit enkel helpt om sterkere buikspieren te krijgen en dus niet om overtollig buikvet te elimineren. Zolang een laagje vet je buikspieren bedekt, zullen die dus niet zichtbaar worden. Zorg dus vooral dat je meer calorieën verbrandt dan inneemt. Hierdoor zal je hoeveelheid lichaamsvet in zijn geheel afnemen en dus ook op je buik.