De overgang: hoe weet je of je erin zit en wat doe je eraan?

26 februari 2021

De overgang. Het is een fenomeen waar elke vrouw vroeg of laat mee te maken krijgt. Toch rust er nog een behoorlijke taboe op het onderwerp de overgang. Hoe weet je dat je erin zit? En wat kun je doen om het leed te verzachten? 

Menopauze en overgang: het verschil

De menopauze begint bij de laatste menstruatie. Het betekent dat de menstruatiecyclus is geëindigd en daarmee ook de vruchtbaarheid. De eitjes zijn op en de eierstokken maken geen vrouwelijke, oestrogene hormonen meer aan, wat zorgt voor verschillende overgangsklachten.

De hele periode rondom de menopauze wordt de overgang genoemd. De overgang is dus de periode vanaf het moment dat het menstruatiepatroon verandert, tot en met de eerste menstruatievrije jaren die gepaard gaan met overgangsklachten. Zo’n overgang kan wel zeven tot tien jaar duren. De overgang kan zich al aandienen vanaf het veertigste levensjaar, maar begint bij de meeste vrouwen rondom hun vijftigste levensjaar. 

Hoe weet je dat je in de overgang zit?

Hoe en in welke hevigheid de overgang zich aandient, is voor elke vrouw verschillend. Sommige vrouwen ervaren zelfs nauwelijks klachten. Er is een aantal signalen dat kan duiden op het begin van de overgang. Dat zijn: een onregelmatige menstruatie, gewichtstoename zonder aanwijsbare oorzaak, vermoeidheid, stemmingswisselingen, slapeloosheid, concentratieproblemen, nachtelijk zweten, opvliegers, hartkloppingen, hoofdpijn, misselijkheid, vergeetachtigheid, depressieve of angstige gevoelens, paniekaanvallen, prikkelbaarheid, pijn in spieren of gewrichten en spijsverteringsproblemen.

Voedingstips bij overgangsklachten

Alle klachten van de overgang worden veroorzaakt door je veranderende hormoonhuishouding en die verandering valt helaas niet te stoppen. Wel zijn er manieren om de klachten enigszins te verzachten. Zo helpt het om in de overgang goed op je voeding te letten. Eet gezond en matig de inname van koffie, alcohol, rood vlees, en kruidig voedsel. Slik eventueel ook voedingssupplementen speciaal voor vrouwen in de overgang. 

Tips voor het behoud van sterke botten

Door de hormonale veranderingen heb je na de overgang bovendien meer kans op botontkalking en osteoporose (botontkalking in een gevorderd stadium). Om dit te voorkomen is het zaak voldoende calcium binnen te krijgen. Dit vind je niet alleen in zuivel, maar bijvoorbeeld ook in verrijkte plantaardige melk, tofu, donkergroene bladgroente, bonen, amandelen en spinazie. Slik vanaf de overgang ook extra vitamine D. Daarmee verminder je het risico op botbreuken als je ouder wordt. Ook voldoende beweging (minimaal 2,5 uur intensief bewegen per week) is belangrijk voor je botbehoud. Doe daarnaast twee keer in de week spier- en botversterkende oefeningen en balansoefeningen. En voorkom langdurig zitten, want dat is ook niet goed voor je bot- en spierbehoud.

Tips tegen opvliegers

Tegen de opvliegers helpt het, zeker in de winter, om meerdere laagjes kleding te dragen. Wanneer zich een warmtegolf aandient kun je zo makkelijker wat luchtigheid creëren. Heb je het 's nachts warm, slaap dan alleen onder een laken, of leg je voeten buiten je dekens, zodat zij je lichaamstemparatuur wat omlaag kunnen brengen.

Wees extra lief voor jezelf

De overgang is zowel fysiek als mentaal geen pretje. Wees daarom juist in deze periode niet te streng voor jezelf en ontspan voldoende, bijvoorbeeld door yoga, een lekkere avondwandeling, een bezoek aan de spa of gewoon voor de televisie met je favoriete serie. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen