Intermittent fasting: zes methodes die je kunt proberen
Met een intermittent fasting schema kan iedereen periodiek vasten. Intermittent fasting wordt steeds populairder onder mensen die een gezonde leefstijl nastreven. Door periodiek te vasten kun je gewicht kwijtraken, je stofwisseling verbeteren en je immuunsysteem versterken. Maar hoe doe je het eigenlijk? We presenteren je zes intermittent fasting schema’s.
Er zijn vele manieren waarop je de edele kunst van het intermittent fasting, of periodiek vasten, kunt beoefenen. Welke methode het beste werkt, is voor elke persoon verschillend. De één eet een keer in de week een hele dag niet, de andere eet elke dag een aantal uur niet. Wat voor jou het beste werkt, zal je zelf moeten ontdekken.
De zes populaire intermittent fasting schema’s
1. De 16/8 methode
Het 16/8 intermittent fasting schema houdt in dat je elke dag ongeveer 16 uur vast en je dagelijkse eetmoment beperkt tot ongeveer 8 uur. Binnen het eetvenster kun je twee, drie of meer maaltijden gebruiken. Deze methode staat ook bekend als het Leangains protocol.
Hoe ziet dit intermittent fasting schema er in de praktijk uit? Het is eigenlijk heel simpel. Je slaat je ontbijt over en eet na je avondmaaltijd niets meer. Als je bijvoorbeeld om 19:00 uur je avondmaaltijd achter de rug hebt, mag je daarna niets meer eten. Je mag tijdens het vasten wel water, koffie en andere calorievrije dranken drinken, wat kan helpen het hongergevoel te verminderen De volgende ochtend skip je je ontbijt of je stelt het uit tot later. Pas om 11:00 uur mag je namelijk weer beginnen met eten. Je hebt nu 16 uur gevast. Zeker voor mensen die toch al geneigd zijn om het ontbijt over te slaan, is dit een relatief makkelijk intermittent fasting schema. Als je ’s ochtends graag stevig ontbijt, bijvoorbeeld omdat je zwaar werk moet doen, dan is dit schema minder geschikt.
2. Het 5:2 dieet
Het 5:2 dieet is een intermittent fasting schema waarbij je 5 dagen van de week normaal eet en 2 dagen in de week het aantal calorieën dat je binnenkrijgt beperkt tot 500 (vrouwen) of 600 (mannen). Wat de twee ‘vastendagen’ zijn mag je zelf weten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de maandag en de donderdag. Op die 2 dagen eet je twee kleine maaltijden van 250 calorieën elk voor vrouwen en 300 calorieën elk voor mannen. Dit intermittent fasting schema zou met name effectief zijn voor wie wil afvallen.
3. Het eet-stop-eet-schema
Bij het eet-stop-eet-schema eet je een of twee dagen per week 24 uur lang niets. Je laat deze 24 uur bijvoorbeeld ingaan na je avondmaaltijd (bijvoorbeeld om 20:00 uur) en eet vervolgens niks meer tot 20:00 uur de dag erop. Maar dit intermittent fasting schema laat ook toe dat je de 24 uur vasten laat lopen van ontbijt tot ontbijt of van lunch tot lunch. Water, koffie en andere calorievrije dranken zijn toegestaan tijdens het vasten. Dit schema is niet voor iedereen weggelegd. 24 uur achter elkaar niets eten kan als zwaar worden ervaren. Je kunt het natuurlijk ook opbouwen. Je begint dan met 16 uur en breidt het elke week met 2 uur uit.
4. Het afwisselende intermittent fasting
Bij het afwisselende intermittent fasting schema vast je ongeveer om de dag. Er zijn verschillende versies van deze methode. Bij de ene methode eet je helemaal niks op de vastendagen (voor de gevorderde vaster) bij de andere mag je 500-600 calorieën binnenkrijgen. Ook hier is het zoeken wat voor jou het beste werkt.
5. Het warrior dieet
Het warrior dieet houdt in dat je gedurende de dag alleen kleine hoeveelheden rauw fruit en rauwe groenten eet en alleen ’s avonds een grotere maaltijd tot je neemt. Welbeschouwd betreft dit eigenlijk geen zuivere vorm van intermittent fasting, aangezien je in dit schema wel de hele dag door mag eten, zij het slechts kleine porties van het allergezondste voedsel. Het gezondheidsvoordeel van dit dieet zit hem vooral in de voedselkeuzes waarop het is gebaseerd. Je krijgt op deze manier namelijk veel plantaardig, onbewerkt voedsel binnen.
6. Het spontane intermittent fasting schema
Een strak schema is niet vereist voor intermittent fasting. Je kunt namelijk ook gewoon spontaan een maaltijd overslaan. Als je op een dag echt geen honger hebt, sla dan je ontbijt over en eet gewoon een gezonde lunch en avondeten. Een of twee maaltijden overslaan als je daar zin in hebt, is in feite spontaan intermitterend vasten. Zorg er wel voor dat je tijdens de eetperiodes gezonde, evenwichtige maaltijden tot je neemt.
Intermittent fasting is niet voor iedereen geschikt
Intermittent fasting is een manier om gezond te blijven en af te vallen, maar het is niet voor iedereen geschikt. Mensen met een eetstoornis kunnen er bijvoorbeeld beter niet aan beginnen en ook mensen met onderliggende gezondheidsproblemen kunnen beter eerst met een arts bespreken wat er mogelijk is, alvorens aan een bepaald intermittent fasting schema te beginnen.
Als je besluit om intermittent fasting te proberen, houd dan in gedachten dat de kwaliteit van wat je wel eet cruciaal is. Als je tijdens de eetperiodes vooral ongezond en sterk bewerkt voedsel eet, zul je met het intermittent fasting niet snel gewicht verliezen of andere gezondheidsvoordelen boeken.