Hedonisme draagt bij aan je langetermijngeluk, blijkt uit onderzoek

Drijvende zwarte vrouw in gestreepte bikini in blauw water
28 juli 2020

Geniet jij echt wanneer je op de bank ligt te Netflixen met een kaasplankje of een reep chocolade op je schoot? Of voel je je schuldig, omdat je niet aan het sporten of aan het werken bent en je dieet niet volgt? Doe dat laatste vooral niet, want uit nieuw onderzoek van de Radboud Universiteit en de Universiteit van Zürich blijkt dat genieten van activiteiten die niet direct bijdragen aan je lange termijndoelen, zoals ontspannen op de bank of lekker eten en drinken, minstens zoveel bijdragen aan een gelukkig leven als zelfdiscipline. 

Over het beter worden in het nastreven van lange termijndoelen in ons leven, zoals fit worden, afvallen of gezond blijven, is in de wetenschappelijke literatuur al veel geschreven. De gangbare opvatting is dat zelfcontrole helpt bij het prioriteren van lange termijndoelen en dat als je goed bent in zelfcontrole, je vaker een gelukkiger of succesvoller leven leidt.

Meer waardering voor hedonisme

Onderzoekers Daniela Becker van de Radboud Universiteit en Katharina Bernecker van de Universiteit van Zürich vroegen zich af of hedonisme, oftewel kortetermijngenot, niet ook zou kunnen bijdragen aan een gelukkig leven op de lange termijn. Dat blijkt inderdaad het geval. De onderzoekers pleiten daarom voor meer waardering voor hedonisme in de psychologie. Ze publiceren erover op 27 juli in het tijdschrift Personality and Social Psychology Bulletin.

Afleidende gedachtes die genot in de weg staan

Aan de hand van vragenlijsten ontwikkelden Becker en Bernecker een schaal die laat zien in hoeverre mensen daadwerkelijk kunnen genieten als ze er bijvoorbeeld voor kiezen om een serie te kijken op de bank in plaats van te gaan sporten. Becker: “Sommige mensen hebben tijdens zo’n activiteit last van afleidende gedachtes over dingen die ze op dat moment beter zouden kunnen doen. Dan lig je op de bank en wil ontspannen maar blijf je de hele tijd afvragen of je niet toch beter had kunnen sporten. Dat ondermijnt hun doel op dat moment, namelijk ontspanning.”

Balans tussen hedonisme en zelfdiscipline

De onderzoekers zagen dat mensen die op zo’n moment wél goed kunnen genieten, over het algemeen een hoger welzijn hebben. Hedonisme draagt dus minstens zoveel bij aan je levensgeluk op de lange termijn als zelfdicipline, blijkt uit het onderzoek. Dus wil je werken aan je lange termijngeluk? Voel je dan niet schuldig als je even iets doet dat niet direct bijdraagt aan je lange termijndoelen, maar geniet er met volle teugen van. 

Bernecker: “Het nastreven van hedonistische en lange termijndoelen hoeft niet met elkaar in conflict te staan. Ons onderzoek laat juist zien dat beide belangrijk zijn en elkaar kunnen aanvullen in het bereiken van welzijn en gezondheid. Het gaat dus meer om het vinden van een goede balans tussen de twee.” 

Kwaliteit boven kwantiteit

Uit de studie mag volgens de onderzoekers niet de conclusie worden getrokken dat simpelweg meer ontspannen en lekker eten en drinken automatisch leidt tot meer levensgeluk. Becker: “Er werd altijd gedacht dat hedonisme, in tegenstelling tot zelfdiscipline, de gemakkelijkere keuze is. Maar echt genieten van deze keuze, dat is door die afleidende gedachtes dus eigenlijk nog niet zo simpel voor iedereen. Meer is dus niet persé beter. Door bijvoorbeeld bewust genotsmomenten in te plannen en dit goed af te bakenen zou je er meer uit kunnen halen. Maar hier is eerst verder onderzoek voor nodig.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen