Bewezen: positief denken maakt je ook fysiek gezonder
Mensen die gelukkig zijn, leiden een gezonder leven dan mensen die somber zijn, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. De studie toont aan dat een positieve levenshouding een behoorlijke impact kan hebben op iemands fysieke welzijn.
Het onderzoek, uitgevoerd door Amerikaanse psychologen, werd recent gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science en toont aan dat het toepassen van tactieken die iemands welzijn stimuleren, ook positieve effecten hebben op de lichamelijke gezondheid.
Psychologische interventie
Voor het onderzoek werd een groep van 155 volwassenen tussen 25 en 75 jaar in twee willekeurige groepen verdeeld. De ene groep onderging een positieve psychologische interventie van 12 weken, de andere groep fungeerde als controlegroep en onderging geen psychologische interventie.
Kernzelf
De interventie richtte zich op drie verschillende bronnen van geluk: het 'kernzelf', het 'ervaringszelf' en het 'sociale zelf'. De eerste drie weken van het programma waren gericht op het 'kern zelf' en hielpen individuen hun persoonlijke waarden, krachten en doelen te identificeren.
Ervaringszelf
De volgende vijf weken waren gericht op het 'ervaringszelf', met aandacht voor het reguleren van emoties en mindfulness. Deze fase gaf de deelnemers ook tools om problematische en negatieve denkpatronen te identificeren.
Sociale zelf
De laatste vier weken van het programma waren gericht op het sociale zelf, het aanleren van technieken om dankbaarheid te cultiveren, positieve sociale interacties te bevorderen en meer in contact te komen met hun sociale omgeving.
Wekelijkse modules
Het programma bestond uit wekelijkse modules die werden geleid door een getrainde clinicus of die individueel werden ingevuld met behulp van een op maat gemaakt online platform. Geen van de modules was direct gericht op het bevorderen van fysieke gezondheid of gezondheidsgedrag, zoals slapen, bewegen of dieet. Aan het einde van het programma kregen de deelnemers individuele evaluaties en aanbevelingen over welke modules het meest effectief zouden zijn om hun geluk op de lange termijn te verbeteren.
Minder ziektedagen
Drie maanden na afloop van de proef evalueerden de onderzoekers samen met de deelnemers hun welzijn en gezondheid. Deelnemers die de interventie ontvingen, meldden een toegenomen niveau van subjectief welzijn op mentaal en fysiek gebied. Ze meldden ook minder ziektedagen dan de controledeelnemers gedurende het hele programma en drie maanden na afloop ervan.
Sterker immuunsysteem
Eerdere onderzoeken toonden al aan dat gelukkigere mensen vaak een betere cardiovasculaire gezondheid hebben en een sterker immuunsysteem. Deze studie is de eerste die suggereert dat het verhogen van iemands psychologische welzijn, zelfs bij over het algemeen gezonde volwassenen, voordelen kan hebben voor zijn fysieke gezondheid.