Waarom je minder eetlust hebt als het warm is
Bij zomerse temperaturen denken veel mensen meteen aan barbecueën in de tuin. Maar als de dagtemperatuur aanhoudend boven de dertig graden Celsius rijst, beginnen veel mensen hun eetlust te verliezen. Hoe komt dat eigenlijk, minder eetlust door warmte?
De belangrijkste reden voor het hebben van minder eetlust door warmte, is dat onze stofwisseling in bij zomerse temperaturen vertraagt. Wanneer het warm is, ligt onze lichaamstemperatuur heel dicht dicht bij de omgevingstemperatuur. Dat betekent dat je lichaam minder hard hoeft te werken om zichzelf op temperatuur te houden. Je hoeft daarom minder calorieën te verbranden, waardoor ons metabolisme onze eetlust vertraagt.
Waarom heb je minder eetlust door warmte?
Bij extreem warm weer verbranden we zo’n tien procent minder calorieën dan bij gemiddelde temperaturen, simpelweg omdat je lichaam minder hard hoeft te werken. Maar hoe komt het dan dat je ook minder eetlust hebt als het warm is? In de hitte heb je minder eetlust omdat je lichaam het voedsel dat het binnenkrijgt ook langzamer verteert.
Koolhydraatrijk voedsel, rood vlees en etenswaren die veel vet bevatten, kun je bij hogere buitentemperaturen dan ook beter laten staan. Kies liever voor typisch zomervoedsel, dus veel rauwe groene bladgroenten, komkommers, radijsjes, watermeloen, druiven, perziken en andere vruchten en groenten die veel sap bevatten. Dit soort voedsel valt minder zwaar en door het te eten vul je het vele vocht dat je lichaam verliest door het zweten weer een beetje aan. Courgettes, paprika’s en aubergines doen het bovendien ook prima op de barbecue.