Deze voedingsmiddelen laat je liever staan voor je gezondheid en voor het klimaat

29 juni 2020

Met een gezond, plantaardig voedingspatroon doe je niet alleen je eigen lichaam een plezier, maar ook het klimaat. Drie redenen waarom.

1. Minder bewerkt voedsel eten is goed voor je gezondheid en voor het klimaat

Het is eigenlijk heel simpel: hoe bewerkter het voedsel, hoe groter de CO2-uitstoot. Het gaat hier niet alleen om broeikasgassen, maar ook om het gebruik van energie, land en water en de rest- en afvalstoffen die met de bewerking van voedsel ontstaan.

Vooal sterk bewerkte ultra-processed voedingsmiddelen zoals fast food, frisdrank, kant-en-klaar maaltijden, gezoete ontbijtgranen, maaltijdmixen, tussendoorrepen en snacks kun je maar beter uit je dieet schrappen als je lief wilt zijn voor moeder aarde en je eigen lijf. Deze producten leveren relatief minder voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels, maar wel veel calorieën, suikers, verzadigd vet en zout. Vanuit een gezondheidsoogpunt bezien zijn deze producten dus overbodig en alleen al daarom zijn ze bepaald niet duurzaam. 

En ook voor je gezondheid kun je ze beter laten staan. In wetenschappelijk onderzoek worden juist sterk bewerkte producten namelijk in verband gebracht met een hoger risico op overgewicht en ziekten. Je kunt dus je ecologische voetafdruk verkleinen én je gezondheid vergroten door meer rauwe, onbewerkte groenten te eten. 

2. Minder (rood) vlees eten is goed voor je gezondheid en voor het klimaat

Het eten van veel (rood) vlees brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee. Rood vlees, wordt, zeker in de bewerkte variant zoals vleeswaren, in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet dit type vlees daarom met mate. Daar doe je ook het klimaat een groot plezier mee, want vlees laten staan levert een enorme CO-2 reductie op. De vleesproductie – vooral die van rundvlees – zorgt voor de hoogste milieubelasting van al ons eten. De meeste CO2-uitstoot komt vrij bij de productie van een kilo rundvlees uit Zuid-Amerika (66 kilo broeikasgas). Nederlands rundvlees doet het beter, al zorgt een kilo Nederlands rundvlees nog altijd voor 24 kilo broeikasgas. Ter vergelijking: bij de productie van een kilo plantaardige vleesvervangers zoals falafel, gemaakt van kikkererwten, komt slechts 2,5 kilo broeikasgas vrij. 

Doordat mannen over het algemeen meer (rund)vlees eten, produceren zij ook meer CO2. Als een man één keer per week een portie rundvlees zou vervangen door een plantaardige vleesvervanger, sojaburger, groenteburger, falafal of tofu, dan scheelt dat 8 procent in zijn wekelijkse uitstoot van broeikasgassen. Voor vrouwen scheelt het 10 procent. 

Wil je toch vlees eten? Kies dan voor kip, dat voor een CO2-uitstoot van 6,4 kilo broeikasgas per kilo zorgt. Varken is met ruim 9 kilo broeikasgas per kilo weer minder goed voor het klimaat, maar nog altijd vele malen minder belastend dan rundvlees.

3. Minder zuivel eten is goed voor je gezondheid en voor het klimaat

De zuivelindustrie brengt een aantal flinke milieuproblemen met zich mee. De veehouderij gebruikt namelijk veel energie voor de productie van koemelk, waardoor veel CO2 vrijkomt. Via de mest en uit de koe zelf komen bovendien methaan en lachgas vrij. 

Uit een grootschalig onderzoek dat werd gepubliceerd in Science blijkt duidelijk dat zuivelproducten een veel grotere impact hebben dan plantaardige voeding. Het verschil zit vooral in de efficiëntie van de productie ervan: vlees en zuivel leveren amper 18 procent van de calorieën en 37 procent van de eiwitten die door de mens geconsumeerd worden, maar gebruiken wel ruim 83 procent van de landbouwgrond en produceren 60 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

Het wereldwijde oppervlak aan landbouwgrond zou met maar liefst driekwart kunnen afnemen als de productie van vlees en zuivel gestopt zou worden. Dat is een oppervlakte vergelijkbaar met de Verenigde Staten, China, de EU en Australië samen!

Zuivel op basis van soja veroorzaakt minder milieubelasting omdat het een plantaardig product is: de productie van plantaardige producten kost veel minder energie, water, land en grondstoffen dan het onderhouden van melkvee. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen