Er is een dieet dat beschermt tegen corona en ook goed is voor het hart
Kun je jezelf met je dieet beschermen tegen infectieziekten zoals COVID-19 én tegen hart- en vaatziekten? Die vraag staat centraal in een artikel van SmartVitaals scientific advisor Leonard Hofstra en leefstijlspecialist Robert van de Graaf.
In een recensie in The British Medical Journal (the bmj) benadrukken Sarah Downer en haar medeonderzoekers het belang van voedsel als medicijn. Leonard Hofstra en Robert van de Graaf schreven er een reactie op, die werd gepubliceerd op de website van the bmj.
De twee schrijven het eens te zijn met de verklaring van de onderzoekers dat het inzetten van voedsel als medicijn zal moeten worden gehouden aan strenge normen bij de implementatie, dekking en de zorg. Zij plaatsen daarbij echter wel een belangrijke kanttekening.
COVID-19 en hartziekten
In de polikliniek voor cardiologie krijgen Hofstra en Van de Graaf dagelijks vragen van patiënten over hoe zij zich het beste kunnen wapenen tegen een waarschijnlijke tweede golf van corona. De reden hiervoor is dat patiënten met een onderliggende hartziekte een vijf keer hoger risico hebben om te sterven na het oplopen van COVID-19. “Veel van onze patiënten ontwikkelden hartproblemen als gevolg van hun typische westerse dieet dat wordt gekenmerkt door de consumptie van te veel sterk bewerkt voedsel en een gebrek aan volwaardig voedsel, zoals fruit en groenten”, schrijven Hofstra en Van de Graaf. “Om onze patiënten beter te kunnen adviseren en te motiveren om hun dieet te verbeteren, vroegen we ons af wat het beste voedingsvoorschrift voor onze patiënten zou kunnen zijn tijdens de huidige Covid-19-pandemie, en of dit dieet ook gunstig is voor hun hart- en vaatziekten.”
Flavoïden, voedingsvezels en koolhydraatarm voedsel
Het is volgens Hofstra en Van de Graaf niet precies bekend welk dieet patiënten met hart- en vaatziekten beschermt tegen COVID-19, maar er zijn, zo stellen zij, wel enkele aanwijzingen te vinden in de literatuur over dieet en influenza. Daaruit blijkt dat het eten van flavoïden een gunstig effect heeft op het immuunsysteem. Flavonoïden zijn in hoge dosering aanwezig in bessen, citrusvruchten en groene bladgroenten. Ook voedingsvezels in korte-keten vetzuren (SCFA) blijkt bevorderlijk voor de bestrijding van virale infectie. Tot slot bleek uit recent onderzoek dat een laag carbisch en hoog vetgehalte ook een boost voor het immuunsysteem teweegbracht.
Per definitie gunstig
Hofstra en Van de Graaf stellen dat diëten waarin veel van dit soort voedingsmiddelen worden genuttigd per definitie gunstig zijn, ook wanneer zij niet het beoogde effect van de immunoboost bieden. De inname van flavonoïden gaat immers gepaard met een indrukwekkende vermindering van 30% van zowel hart- en vaatziekten als kanker, blijkt uit onderzoek. En ook het eten van voldoende voedingsvezels en een koolhydraatarm dieet vermindert bewezen het risico op hart- en vaatziekten.
Dubbele winst
“De goedkeuring van deze diëten zou kunnen helpen om zich te beschermen tegen de schadelijke effecten van COVID-19”, stellen Hofstra en Van de Graaf, zelfs ontbreekt het nog aan wetenschappelijk bewijs. “Echter, omwille van de algemene cardiovasculaire gezondheid lijken deze diëten krachtige wapens. De huidige motivatie van patiënten om hun levensstijl te veranderen om zichzelf te beschermen tegen COVID-19, zou volgens het duo dan ook kunnen helpen om hun dieet ook duurzaam te veranderen ten gunste van hun cardiovasculaire status.”