Nationale Vitaliteitsweek: zo blijf je gezond en opgewekt thuiswerken
Deze week wordt alweer de zesde editie van de Nationale Vitaliteitsweek georganiseerd en dat betekent een week lang aandacht voor vitaliteit en werkgeluk. Door de Coronamaatregelen vindt deze vitaliteitsweek dit jaar online plaats, vandaar dat de organisatie het thema #VitaalDigitaal heeft gekozen!
Want of we het nou leuk vinden of niet, als het aan het kabinet ligt, blijven we voorlopig nog wel even thuiswerken. Dat betekent dat je ook de komende maanden de hele dag in je kloffie kan blijven zitten, tussendoor wasjes kan draaien en de koelkast kan plunderen op elk gewenst moment van de dag. Maar goed, er moet natuurlijk ook nog wat werk worden verzet. En dat thuiswerken heeft zo zijn eigen uitdagingen. Hoe zorg je ervoor dat je thuis productief blijft en tegelijk niet beknibbelt op je fysieke en mentale gezondheid?
Routine, routine, routine
Allereerst is het slim om een routine te maken en je daaraan ook te houden. Het kan natuurlijk best verleidelijk zijn om direct uit bed je laptop open te klappen en te beginnen met typen, maar hierdoor loop je het risico dat je werk-privébalans straks in een werk-werk balans is veranderd. Doe dus net als wanneer je naar je werk zou gaan: ontbijt eerst rustig, kleed je aan en begin met werken op een vaste tijd. Bouw ook voldoende pauzes in tijdens je werkdag. Maak bijvoorbeeld even een ommetje, verschoon je bed en ga tijdens de lunch weg van je werkplek, zodat je niet in de verleiding komt om tijdens het kauwen door te ploeteren.
Werkplek
Over die werkplek gesproken, als je nog geen bureautje of werkplek hebt, richt die dan in. Vanuit je bed of gestrekt op de bank werken kan aanlokkelijk zijn, maar het is beter om een werkplek te hebben waarvan je ook afstand kunt nemen als het tijd is om te ontspannen. Als je huis en gezinssituatie het toelaat, is het daarom het best om in een andere ruimte te werken dan die waar je gezin voor afleiding zorgt. Plaats je tafel of bureau en je stoel zo dat je ruggengraat recht is en zorg ervoor dat je kin recht naar voren is gericht. Je kunt ook een staand bureau inrichten of op een grote bal zitten, voor een actievere werkhouding.
Voldoende beweging
Er moet in elk geval bovendien voldoende tijd overblijven voor beweging tussendoor. Dus ga niet uren achter elkaar zitten doorbuffelen zonder achter je scherm vandaan te komen, maar kom elk uur even in beweging, bijvoorbeeld door een ommetje naar de supermarkt of door wat sport- of yogaoefeningen. Als je thuis op een laptop werkt in plaats van op een groot scherm dat recht voor je neus hangt, is het extra belangrijk om je schouders en nekspieren tussendoor voldoende ontspanning te gunnen door ze te rekken en los te schudden.
Contact houden
Werken vanuit je huis betekent ook dat je je collega’s en teamgenoten minder vaak spreekt. Dat isolement komt je productiviteit niet altijd ten goede. Houd daarom voldoende contact met ‘de zaak’ en met de mensen met wie je werkt. Niet alleen om erachter te komen waarmee iedereen bezig is, maar ook om de onderlinge banden warm te houden. Virtuele verbindingen zullen ‘echte’ interactie nooit kunnen vervangen, maar het kan wel helpen het gevoel te krijgen dat je er niet alleen voor staat en dat je met z’n allen in hetzelfde schuitje zit.
Stop op tijd
Weet wanneer het tijd is om te stoppen. En die tijd is thuis misschien wat eerder dan op kantoor, bijvoorbeeld omdat er kinderen zijn die aandacht nodig hebben. Wanneer je thuis werkt, kan het het lastiger zijn om het werk op bepaalde tijden even links te laten liggen, maar toch doe je daar goed aan, omdat de work-life balance extra zorgvuldig moeten worden bewaakt wanneer het werk ineens in de privésfeer wordt uitgeoefend.