Coronatest? Met deze tips is het minder vervelend

22 maart 2021

De coronatest of PCR-test, de meesten van ons zullen hem inmiddels wel eens hebben ondergaan. Een keel- en neusswab om te onderzoeken of je COVID-19 hebt, voor de een is het appeltje-eitje en voor de ander een regelrechte verschrikking. Waarom moet dat wattenstaafje zo diep je neus in voor deze test? Plus: met deze trucjes is de coronatest minder vervelend.

PCR-test: de betrouwbaarste test

Om te testen of je besmet bent met het coronavirus, wordt in Nederland de PRC-test gebruikt. PCR staat voor Polymerase Chain Reaction. Met een wattenstaafje (swab) wordt een beetje slijm uit neus en keel gehaald. Dit wordt vervolgens naar een laboratorium gestuurd, waar het wordt onderzocht. De PCR-test is de betrouwbaarste test die er op dit gebied bestaat. Ook kleine hoeveelheden genetisch materiaal van het coronavirus kunnen met deze test al worden opgespoord. 

Wattenstaafje diep je neus en keel in

De PCR-coronatest wordt wereldwijd gezien als de gouden standaard. De nadelen van de PCR test, de relatief lange tijd tot de uitslag en het feit dat er een stok diep je neus en je keel in moet worden gestoken, nemen we daarom voor lief. Als je een PCR-test ondergaat, zal een GGD-medewerker een lang wattenstaafje zo diep mogelijk in je keel steken en ronddraaien, om vervolgens hetzelfde te doen zo ver mogelijk achterin je neus. Het monster dat hiermee wordt vergaard wordt vervolgens in een flesje gestopt en naar een laboratorium gestuurd om te worden onderzocht.

Met een wattenstaafje langs je hersenpan

Het resultaat van dit diepe gepor in je neus en mond, is niet bepaald charming. Het leidt bij menigeen tot kokhalzen, tranen, ineenkrimpen, rillen, verstijven en keelpijn en hoesten na afloop. "Het voelde alsof iemand met een stokje langs de binnenkant van mijn hersenpan schraapte”, omschreef iemand de test op Facebook. Niet bepaald aangenaam dus. Toch moet die wattenstaaf echt zo diep mogelijk je neus in worden gestoken, omdat monsters die daar worden genomen het betrouwbaarst zijn. 

Coronatest: niet pijnlijk, wel vervelend

Zo’n neusswab is in principe niet pijnlijk, maar kan wel als zeer ongemakkelijk of onprettig worden ervaren. Hetzelfde geldt voor de keelswap. Pijn doet het niet, maar het leidt dikwijls wel tot kokhalsnijgingen. De test duurt gelukkig niet lang, binnen een paar seconden is het gedaan. 

Met deze tips en trucjes wordt de coronatest minder vervelend

  1. Probeer je zo veel mogelijk te ontspannen. Adem, voordat de test begint, een paar keer diep in en uit en blijf ook tijdens de test vooral doorademen. Probeer goed stil te blijven zitten. Door je te richten op je ademhaling haal je de focus een beetje weg van de swabs.
  2. Wanneer de keelswab van de coronatest begint: haal diep adem, blijf ontspannen en zeg 'aaaaaaaa' terwijl het staafje je keel in gaat. Op het moment dat je moet kokhalzen is deze swab meestal al geslaagd. Deel 1 van de PCR-test heb je nu achter de rug.
  3. Nu de neusswab nog. Haal nog een keer diep adem en buig je nek naar achteren, zodat degene die de test afneemt op een gemakkelijke manier je neusholte kan bereiken.
  4. Doe je mond open, dan ontstaat er nog meer ruimte en voelt het minder onprettig.
  5. Heb je kleine neusgaten? Of heb je het idee dat een van je neusgaten verstopt zit en de andere niet? Vertel het aan tevoren aan de GGD-medewerker, zodat hij hier rekening mee kan houden.
  6. Blijf tijdens de neusswab rustig door je neus ademen. Hierdoor voelt de swab minder onprettig dan wanneer je door je mond ademt.

De test zit erop. Nu afwachten wat de uitslag is. Uiteraard blijf je in quarantaine totdat je een negatieve testuitslag binnen hebt. 

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen