Waarom bewegen zo belangrijk is voor je gezondheid
Voldoende lichaamsbeweging is essentieel om gezond te blijven. SmartVitaals Scientific Advisor Leonard Hofstra legt uit waarom bewegen zo belangrijk is en hoe je ervoor zorgt dat je in beweging blijft.
Tijdens de eerste lockdown ging Nederland dertig procent minder bewegen. Hoe kunnen we dit nu het beste voorkomen?
Leonard Hofstra: “De lockdown zorgt ervoor dat we minder makkelijk geïnspireerd worden om te gaan sporten. Daarnaast valt dagelijkse beweging door bijvoorbeeld woon-werkverkeer weg. De simpelste vorm van bewegen is wandelen. Zorg dat je dagelijks minimaal tienduizend stappen zet. Van het zetten van tienduizend stappen is bekend dat dit de kans op overlijden al halveert ten opzichte van het zetten van maar vierduizend stappen per dag. Tienduizend stappen staat gelijk aan ongeveer zeven tot acht kilometer lopen.”
Wat is de impact van te weinig bewegen op het hart?
Hofstra: “Er is geen medicatie die het beter doet dan bewegen. Cardiologen zouden willen dat ze de gezonde effecten van bewegen in een pil zouden kunnen voorschrijven. Zó goed is het effect van bewegen. Die pillen hebben we helaas niet. Mensen moeten het dus zelf gaan doen.
Hoe kun je dat nou het beste doen?
Hofstra: “Door routine in te bouwen en door sociale druk te genereren: met andere sporten, vooral met sportieve mensen omgaan. Je kunt ook een stappenteller aanschaffen of de stappenteller-app op je telefoon gebruiken. Die op je telefoon werkt niet perfect, maar geeft wel een goede indicatie.”
Hoe komt het dat bewegen zo goed is voor je hart?
Hofstra: “Het onmiddellijke effect van bewegen op je hart- en vaatstelsel is de aanmaak van een stofje genaamd nitric oxide. En dat is een supergezonde stof, die veel gezonde functies heeft. Het zorgt bijvoorbeeld voor bloedvatverwijding en neutraliseert schadelijke stoffen, de zogenaamde radicalen, die veel schade kunnen aanrichten. Ook is nitric oxide in staat om klontering van bloedplaatjes te remmen. Het gaat de hechting van ontstekingscellen aan de bloedvaatwand tegen en voorkomt dat slecht cholesterol nog slechter wordt. Kortom: nitric oxide heeft heel veel verschillende functies. Door regelmatig te bewegen maakt je lichaam nitric oxide aan en bewijs je je hart- en vaatstelsel een ongelofelijke dienst. Aan het feit dat je warm wordt na vijf tot tien minuten sporten, kun je merken dat de nitric oxide wordt aangemaakt, omdat dan je bloedvaten opengaan. Op de lange termijn heeft dit ook weer een gunstig effect op het risico op aderverkalking.”
Heeft bewegen, of een tekort daaraan, ook nog invloed op je mentale gezondheid?
Hofstra: “Nederland is wereldkampioen zitten. Te veel zitten zorgt ervoor dat de witte stof in je brein minder goed functioneert. De witte stof is de verbinding tussen de hersenkernen. Dus als je dingen moet doen, typen, nadenken over moeilijke vraagstukken, ingewikkeld werk, is het juist goed dat je in beweging blijft.”
Wat doe je zelf om in beweging te blijven?
Hofstra: “Ik heb een desk bike, dus fiets uren per dag. Tussen de middag maak ik een wandeling van een half uur en drie per week doe ik aan hardlopen, waarvan een keer echt lang. Ik zorg dat ik vrienden heb die met mij mee gaan. Als ik zelf een keer geen tijd of zin heb, genereert dat sociale druk om toch te gaan.”
Heb je nog tips voor mensen die meer willen bewegen maar niet goed weten hoe ze dat in tijden van lockdown in hun drukke werkdag kunnen incorporeren?
Hofstra: “Begin je de dag met een wandeling in plaats van meteen achter je computer te gaan zitten, dan sta je al 1-0 voor. Maak hier echt tijd voor, dezelfde tijd zou je anders kwijt zijn reizen naar je werk. Sta elk halfuur op van achter je bureau en ga dan even rondlopen. De witte stof in je hersenen gaat veel beter functioneren als je veel beweegt. Als je zelf niet de beschikking hebt over een sta bureau of een desk bike, kijk dan of je er een kunt aanschaffen of vraag je werkgever naar de mogelijkheden. Voer telefoongesprekken en telefonische vergaderingen ook het liefst terwijl je rondloopt.”