Boekentip: Hart voor je brein van Leonard Hofstra en Eric Scherder

Leonard Hofstra
19 oktober 2020

Nederland is wereldkampioen zitten. Dat baart SmartVitaals Scientific Advisor, cardiologieprofessor Leonard Hofstra en neuroprofessor Erik Scherder zorgen, want een gebrek aan beweging is funest voor de hersenen én voor het hart. De twee wetenschappers besloten er samen een toegankelijk boek over te schrijven: Hart voor je brein. In het Algemeen Dagblad gaven ze er een interview over.

Hart voor je brein

Er heerst een pandemie van ‘lichamelijke inactiviteit’, terwijl een inactief leven het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verhoogt. Mensen die hiermee belast zijn, zijn vervolgens ook weer extra kwetsbaar voor andere ziekten, zoals corona en andere virale infecties. Bewegen en een gezond voedingspatroon hebben grote invloed op het hart, de hersenen en het immuunsysteem. 

Door te bewegen en bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen, wordt de binnenwand van de bloedvaten geprikkeld, waardoor nitric oxide (NO) wordt geproduceerd. Dit zorgt voor verwijding van de bloedvaten. Een sterkere bloedsomloop heeft een positief effect op het hartvaatstelsel, de hersenen én ons immuunsysteem. Hoe vaak we moeten bewegen, en om welke voedingstoffen het gaat, wordt in Hart voor je brein toegankelijk en toch uitdagend uitgelegd. 

Nitric Oxide

De boodschap van Scherder en Hofstra: zorg goed voor je bloedvaten, want die zijn essentieel voor je hart en je hersenen. Dat doe je door te bewegen en door je voeding te verrijken met de juiste ingrediënten. De hoofdrol in het boek is weggelegd voor ‘nitric oxide’ (NO), een stofje dat met beweging en de juiste voeding wordt aangemaakt aan de binnenkant van bloedvaten. NO zorgt voor vaatverwijding, waardoor bloedvaten langer gezond blijven en de kans op dementie vermindert. Hofstra: “NO is een ongelooflijk belangrijk stofje. Het is een van de beste medicijnen. Niet chemisch, maar biologisch.” 

Polyfenolen

NO maak je niet alleen aan met meer bewegen, maar ook met goede voeding. Het gaat dan om ingrediënten die veel polyfenolen, waaronder flavonoïden bevatten. Die brengen de productie van NO op gang. Polyfenolen zijn antioxidanten die veel voorkomen in fruit (appels, peren, bessen), groenten, thee, koffie, rode wijn, cacao en noten. Antioxidanten hebben een beschermende werking tegen vrije radicalen en daarmee tegen kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, botontkalking. Ze verbeteren het geheugen en het vermogen om te leren en kunnen het begin van de ziekte van Alzheimer uitstellen of vertragen.

12 duizend stappen

Volgens Scherder en Hofstra kunnen mensen nooit te vroeg beginnen met extra bewegen en een gezonder voedingspatroon. De eerste aftakeling van zowel het hart als het brein dient zich namelijk al op vrij jonge leeftijd aan. Slagaderen slibben rond het twintigste levensjaar al dicht, met de hersenen wordt het ook al snel minder. En dat je met bewegen echt impact kunt maken, weet Hofstra: “Als je van vierduizend naar achtduizend stappen per dag gaat, halveert de kans op overlijden. Van vierduizend naar twaalfduizend stappen vermindert de kans zelfs met twee derde. Ik zou willen dat ik die pillen tot mijn beschikking had maar die bestaan niet. Je zult het zelf moeten doen.’’

Hart voor je brein, uitgeverij Athenaeum, € 22,50.

Lees het hele artikel in het Algemeen Dagblad hier.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen