Acht simpele tips voor een gezondere leefstijl
Een gezonde leefstijl is belangrijk om fit en gezond oud te worden. Maar hoe doe je dat nu concreet, gezonder leven? Gezonde keuzes maken is vaak makkelijker dan je denkt. Als je deze acht tips volgt, ben je al een heel end op weg.
1. Kies voor volkorenproducten
Als je gek bent op brood, pasta en andere graanproducten, kies dan voor de gezondere variant. Volkorenpasta is gewoon veel beter voor je lichaam dan witte. Hetzelfde geldt voor brood en crackers. En in het rijstvak kun je beter kiezen voor zilvervliesrijst, daar zit het vliesje nog aan en die zit boordenvol vezels. Pizza? Ook die kun je kiezen in een volkorenvariant. En er zijn tegenwoordig ook pizzabodems verkrijgbaar op basis van groenten en die zijn ook stukken gezonder dan de ‘standaard’ pizzabodem.
2. Eet minder vlees
Elke dag vlees eten hoeft helemaal niet. Sterker: het is beter voor je gezondheid (en voor het milieu) als je vlees vervangt door plantaardige producten. Plantaardige eten is makkelijker te verteren, bevat geen schadelijke hormonen en heeft minder chemische toevoegingen. Eet dus liever meer peulvruchten en groenten; een goede keus voor je lijf en voor de wereld. Ben je te gehecht aan je dagelijkse stukje vlees? De nieuwere generatie vleesvervangers is haast niet meer van echt vlees te onderscheiden en toch 100 procent plantaardig.
3. Eet je vruchten en groenten met schil
De schil van een vrucht is een bron van voedingsstoffen. Schillen zitten boordevol mineralen en andere belangrijke stoffen. Omdat de schil van nature voor de bescherming van de vrucht of groente zorgt, zitten ze bijvoorbeeld vol antioxidanten. Dat de schil steviger is dan de rest van de vrucht, betekent bovendien dat er veel voedingsvezels in zitten. De schil van de gemiddelde appel bevat 4,4 gram aan vezels. Zonder de schil krijg je slechts 2,1 gram vezels binnen. Dus: stop met het schillen van je groenten en fruit. Je loopt daardoor namelijk een heleboel waardevolle voedingsstoffen mis. Zonde toch?
4. Vervang suiker door zoetstof (of niks)
Ongemerkt krijgen we dagelijks heel veel suiker binnen. Sommige suikers zitten verstopt in een product (bijvoorbeeld kant-en-klare pastasaus of vleeswaren), andere suikers scheppen we zelf in onze koffie of thee. Hou je echt van de zoete smaak in je koffie, vervang je suikerklontjes dan door zoetjes. Het is misschien even wennen, maar al snel weet je niet beter meer. Ook alle frisdranken zijn tegenwoordig trouwens in een light- of zero-variant verkrijgbaar. Zonder suiker dus, en dat is beter voor je tanden, je gezondheid en je gewicht.
5. Drink thee en koffie
Thee zit barstensvol antioxidanten. Die voorkomen schade in je lichaamscellen, die ontstaat door oxidatie. Oxidatie is een natuurlijk proces, waarbij zogeheten vrije radicalen - agressieve stoffen - lichaamscellen beschadigen en de celdeling ontregelen. Hierdoor kunnen ziektes ontstaan, zoals kanker, Alzheimer en Parkinson. Antioxidanten maken de vrije radicalen onschadelijk. Het zijn dus een soort superbeschermers. Van nature vind je antioxidanten in allerlei voedingsmiddelen, zoals groente, fruit, noten, rode wijn, thee, koffie en donkere chocolade. Aan dezeproducten mag je je dus lekker te goed doen. Maar kijk bij koffie en thee wel uit dat je niet te veel cafeïne binnenkrijgt. Maximaal vier koppen per dag is in orde. En wat rode wijn betreft: maximaal een glas per dag! Je kunt ook voor alcoholvrije rode wijn kiezen. Daar mag je dan uiteraard meer van.
6. Maak van slaap je hoogste prioriteit
In het dagprogramma van veel mensen is slaap geen prioriteit. Als je hen vraagt wat ze de komende dag zullen gaan doen, dan zullen er talloze activiteiten worden opgenoemd, maar slaap zal veelal in dat rijtje ontbreken. Het is meer iets wat je doet in de resterende uurtjes. Onterecht, waarschuwen slaapwetenschappers. Zij stellen dat je van slaap je belangrijkste 'activiteit' zou moeten maken, omdat het gewoon ONTZETTEND gezond is om voldoende slaap te krijgen. Wat is voldoende? Tussen de zeven en negen uur slaap per nacht, afhankelijk van je persoonlijke behoeften. Minder is ongezond. Hoe weet je dat jij voldoende slaap krijgt? Als je vóór de wekker wakker wordt, zit je goed. Lukt jou dat nooit? Ga dan vroeger naar bed. Je wordt daardoor fitter, vrolijker, productiever, creatiever, minder gestresst en ook nog eens knapper. Bovendien is voldoende slaap essentieel voor je immuunsysteem. Slaapgebrek wordt bovendien zelfs in verband gebracht met diverse soorten kanker zoals darmkanker, prostaat- en borstkanker.
7. Laat de auto staan
Als je eenmaal een auto hebt, is er altijd wel een excuus om hem te gebruiken: De boodschappen (veel), het werk (ver), de kinderen naar school (regen). Maak van je auto weer een uitzondering, in plaats van een gewoonte. Dat betekent misschien dat je iets eerder uit de veren moet om op tijd te komen, maar door te fietsen en/of lopen pak je gedurende de dag wel véél meer lichaamsbeweging mee. En voldoende lichaamsbeweging is nu eenmaal essentieel om gezond te blijven.
8. Luister naar je lichaam
Je lichaam is de spiegel van jouw eigen leefgewoonten. Dus als je goed naar je lichaam luistert (en kijkt) kom je veel over je leefstijl te weten. Heb je al een tijdje pijn in je nek? Dan is het misschien tijd om eens in een goede bureaustoel te investeren. Voel je je al een aantal weken moe? Dan kan het zinvol zijn om eens wat vroeger naar bed te gaan. Heb je een doffe huid? Kijk eens of je wat gezonder kunt gaan eten. Voel je je gespannen? Neem op je werk wat minder hooi op je vork. Je lichaam laat je vanzelf weten of er te hoge eisen aan worden gesteld. Negeer die signalen niet, maar koester ze en zorg voor verbetering.