8 tips om je komend jaar wél aan je goede voornemens te houden

07 december 2021

Het begin van een nieuw jaar is het perfecte moment om te breken met een slechte gewoonte. Niet voor niets maken veel mensen juist dan goede voornemens. Het nieuwe jaar voelt als het symbolische startschot voor een nieuwe gewoonte of routine waarvan je weet dat je er fysiek of mentaal beter van wordt. Maar natuurlijk is het afkondigen een goed voornemen vele malen makkelijker dan het volhouden. Rond medio februari hebben velen hun voornemen vaak alweer opgegeven en zijn ze weer teruggevallen in onze oude patronen. Maar dit jaar niet meer, dankzij deze acht tips.

Als jij je goede voornemens net als veel andere mensen de afgelopen jaren niet hebt volgehouden, is dat minder negatief dan je denkt. Uit een onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Clinical Psychology, hebben mensen die nieuwjaarsvoornemens maken tien keer meer kans om hun gedrag daadwerkelijk te veranderen dan mensen die dit niet doen. Wat kun je doen om de kans te vergroten dat je je dit jaar wél aan je goede voornemen houdt? De volgende tips kunnen je helpen.  

1. Kies een concreet doel

Elk jaar nemen veel mensen zich voor om "af te vallen", "productiever te zijn" of "een betere conditie op te bouwen" In plaats van zo'n vaag doel te kiezen, kun je je beter op iets concreters richten. Met andere woorden: kies een zeer specifiek, haalbaar doel. Je kunt je bijvoorbeeld tot doel stellen vijf kilo af te vallen, elke dag een takenlijstjes op te stellen of een halve marathon te lopen. Zorg ervoor dat jouw doel realistisch is en haalbaar. Door een concreet, haalbaar doel te kiezen, kun je ook precies plannen hoe je jouw doel in de loop van het jaar gaat bereiken en volhouden. 

2. Beperk het aantal goede voornemens

Hoe meer goede voornemens, hoe kleiner de kans dat je ze volhoudt. Kies liever één doel waarop je al je energie richt, in plaats van die te verdelen op allerlei verschillende doelen. Maak je doel ook zo klein mogelijk. Daardoor is de kans groter dat je je doel ook echt bereikt, wat je zelfvertrouwen ten goede komt. Als je grotere doelen hebt, kun je ze opsplitsen in kleinere stukken waaraan je een voor een kunt werken. Door je te focussen op slechts één doel tegelijkertijd, heb je meer kans dat je het volhoudt én meer kans op succes op de lange termijn.

3. Maak een planning

Wacht niet tot het laatste moment om je doel te kiezen. Het maken van een goede planning is een essentieel onderdeel van het bereiken van elk doel. Bedenk van tevoren hoe je de gedragsverandering gaat aanpakken, waarom je het wil doen en op welke manieren je jezelf op het goede spoor kunt houden. Maak je plan zo gedetailleerd mogelijk en zet het op papier, zodat je erop kunt terugvallen wanneer je het even moeilijk hebt. Als je een doel nastreeft zonder een plan, is de kans groter dat je opgeeft bij de eerste de beste tegenslag. Neem elke mogelijke tegenslag op in je planning, zodat je weet wat je te doen staat wanneer deze zich aandient. 

4. Zet kleine stapjes

Vraag niet in een keer te veel van jezelf, want dan is je voornemen gedoemd te mislukken. Dus niet ineens een superstreng dieet gaan volgen of vanuit het niets vijf keer per week gaan sporten. Door kleine stapjes te zetten houd je je voornemen beter vol en is de kans dat je je doel bereikt veel groter. Als je gezonder probeert te eten, begin dan met het vervangen van een aantal van uw favoriete minder gezonde voedingsmiddelen door voedzamere voedingsmiddelen. Pak vervolgens een ander element van je voeding aan, zoals het toevoegen van een grotere variëteit aan groenten, het verkleinen van porties of het minderen van gefrituurd voedsel. Deze kleine, stapsgewijze veranderingen maken het gemakkelijker om je aan je nieuwe gezonde gewoonten te houden en vergroten ze de kans op succes op de lange termijn

5. Heb geduld

De ongezonde of ongewenste gewoonten die je probeert te veranderen, zijn waarschijnlijk al jaren gaande. Je kunt dus niet van jezelf verwachten dat je ze in slechts een paar dagen, weken of maanden kunt veranderen. Heb geduld met jezelf. Weet dat het werken aan je voornemen een proces is. Zelfs als je een paar misstappen maakt, kunt je opnieuw beginnen en doorgaan op de weg naar jouw doel. 

6. Zoek steun

Het hebben van voldoende steun uit je omgeving werkt echt goed om jouw doel te bereiken. Het kan je helpen gemotiveerd en verantwoordelijk te blijven. Ideaal is het hebben van een buddy die in hetzelfde schuitje zit als jij, zodat je elkaar kunt ondersteunen om je gezamenlijke doel te bereiken.

7. Blijf je motivatie voeden

Tijdens de eerste dagen van een nieuwjaarsvoornemen voel je je waarschijnlijk nog zelfverzekerd en gemotiveerd om je doel te bereiken. Je hebt nog geen tegenslagen ervaren en het doorvoeren van jouw goede voornemen lijkt appeltje-eitje. Maar nadat je jezelf om 6 uur 's ochtends naar de sportschool hebt gesleept of je tanden hebt stukgeknarst op de hoofdpijn van de nicotineontwenning, kan je motivatie snel afnemen. Herinner jezelf er op zulke momenten aan waarom je dit doet. Bedenk (of schrijf een lijstje om bij de hand te houden) wat je te winnen hebt bij het bereiken van je doel. Het vinden van inspiratiebronnen kan u op de been houden wanneer de tijden moeilijk worden.

8. Leer van je tegenslagen

Een tegenslag is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen hun goede voornemens opgeven. Als je plotseling terugvalt in een slechte gewoonte, zie dat dan niet als een mislukking. De weg naar jouw doel is niet altijd recht en er zullen onderweg vaak uitdagingen zijn. Probeer voor jezelf te achterhalen wat de terugval veroorzaakte en wat je de volgende keer anders zou doen. Door de uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd te begrijpen, zal je er in de toekomst beter mee om kunnen gaan.

Deel dit artikel op social media

Gerelateerde artikelen