Nederlandse bedrijven omarmen thuiswerken: minder kantoren nodig
Zeven op de tien bedrijven verwachten in de toekomst af te kunnen met minder kantoorruimte doordat er meer wordt thuisgewerkt. Dat blijkt uit een onderzoek van accountants- en adviesorganisatie KPMG.
KPMG onderzocht hoe bedrijven wereldwijd omgaan met de coronapandemie. Aan het onderzoek deden ook vijftig Nederlandse bedrijven mee. Een van de bevindingen van het onderzoek is dat de meeste bedrijven tijdens de coronapandemie het thuiswerken hebben ontdekt. Zeventig procent van de achttienhonderd ondervraagde CEO's verwacht de kantoorruimte op korte termijn in te gaan krimpen.
Thuiswerken het nieuwe normaal
Aanvankelijk werd er tijdens de coronapandemie noodgedwongen thuisgewerkt, om te voorkomen dat mensen elkaar op kantoor zouden besmetten. Uit deze praktijk is gebleken dat het thuiswerken geen negatieve gevolgen heeft voor de productiviteit. Zowel werknemers als werkgevers zien dan ook veel voordelen in het thuiswerken.
Kantoor als ontmoetingsplek
Eerder gaven de 25 grootste werkgevers in Nederland al aan dat er in de toekomst meer thuisgewerkt zal worden. Henk Volberda, hoogleraar strategisch management aan de Universiteit van Amsterdam, voorspelt dan ook dat het kantoor veel meer een ontmoetingsplek dan een werkplek zal worden. “Voor het uitwerken van bijvoorbeeld rapporten hoef je niet zestig kilometer naar een kantoor te rijden."
Minder pauzes
Bedrijven investeren inmiddels volop in digitale communicatie om dit werken op afstand soepel te laten verlopen. Ondertussen komen ook de nadelen van het thuiswerken in beeld. Niet alleen missen collega’s de sociale interactie met elkaar, er wordt ook een toename in werkdruk waargenomen: wanneer mensen thuiswerken dienen zich vaak minder werkonderbrekingen aan. Mensen nemen plaats achter hun computer en gaan maar door, zonder af en toe een mentaal of fysiek rustmomentje in te lassen.
Minder zicht op welzijn
Werkgevers hebben ook minder zicht op het welzijn van hun staf. Hoe voelt iedereen zich? Zijn mensen nog gemotiveerd? Op afstand een vinger aan de pols houden is ingewikkelder dan wanneer iedereen bij elkaar in een gebouw verzameld is. Praktische zaken zijn ook een belangrijk punt van aandacht. Heeft de werknemer een goede werkplek, goed internet en zit hij niet krom aan de keukentafel?