Nederland meer kankergevallen dan meeste andere EU-landen
Kanker komt in Nederland vaker voor dan in de meeste andere landen van de Europese Unie. Binnen de EU staat Nederland op de derde plek. Alleen in Ierland en Denemarken komt kanker vaker voor, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van cijfers die de Europese Commissie heeft laten verzamelen.
Nederland kent onder meer relatief veel gevallen van longkanker. Volgens het IKNL komt dit doordat Nederland meer vrouwelijke rokers telt dan andere landen. Dit komt op zijn beurt weer door de relatief vroege Nederlandse emancipatiegolf in de jaren zeventig. Ook in Denemarken begon de emancipatie vroeg waardoor het land net als Nederland relatief veel vrouwelijke rokers telt.
Niet alleen longkanker komt in Nederland vaker voor dan in andere landen binnen de EU, ook darmkanker, borstkanker en melanomen, een agressieve vorm van huidkanker, komen in Nederland meer voor. De grotere hoeveelheid melanomen is te verklaren doordat veel Nederlanders een lichte huid hebben en daardoor snel verbranden in de zon. Waarom darmkanker en borstkanker in Nederland vaker voorkomen, is nog onduidelijk.
Preventie kan kankergevallen voorkomen
Wel wijst Otto Visser van het IKNL erop dat goede preventie kankergevallen kan voorkomen. "Een van de risicofactoren voor darmkanker is overgewicht. Daar kunnen we in Nederland meer tegen doen."
Preventie lijkt bij huidkanker bijvoorbeeld al zijn vruchten af te werpen: het aantal gevallen van huidkanker is bij jongere generaties stabiel, signaleert Visser. "Wat dat betreft is de goede weg ingeslagen, maar of dat betekent dat we ook Europees beter gaan scoren, is maar de vraag, omdat ook andere landen het gedrag aanpassen."
De Nederlandse cijfers zijn gebaseerd op de Nederlandse Kankerregistratie en gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daaruit blijkt dat in 2019 kanker werd vastgesteld bij 117.631 mensen. De meest voorkomende vormen zijn huidkanker (22.600 diagnoses, waaronder 7100 melanomen), borstkanker (ruim 17.000 diagnoses) en longkanker (13.800 diagnoses), zo blijkt uit cijfers van het Kankercentrum.