De 11 leukste cadeaus voor een gezonde leefstijl
Wat is nou echt een leuk cadeau voor een gezonde leefstijl? Leefstijl is, mede door de coronapandemie, een hot topic. Niet alleen vanuit de medische hoek, maar nu ook vanuit de politiek klinkt de dringende oproep tot een gezonde leefstijl, met voldoende beweging en slaap, gezonde voeding en zo min mogelijk stress en alcohol. Wie een actueel cadeau wil geven, zit in de leefstijl- en vitaliteitshoek dus goed. Maar wat zijn nou leuke cadeaus voor iemand die zijn leefstijl wil (of eigenlijk zou moeten) verbeteren? SmartVitaal ging op zoek en presenteert: de ultieme lijst met vitale verrassingen.
1. Block: een elegante offline-gadget
Zeker nu we eindeloos via video vergadering, brengen we dagelijks vele uren door, turend op een scherm. Bevorderlijk voor je mentale welzijn is dat bepaald niet. Kan degene voor wie jij een cadeau koopt wel wat hulp gebruiken om na werktijd zijn of haar mobiel met rust te laten? Doe hem of haar dan een Block cadeau: een mooi vormgegeven doosje waarin je je telefoon kunt stoppen om even écht offline te gaan.
2. De Helpende Handspray: frisse handen én een fris geweten
De Helpende Handspray is de duurzaamste handspray van Nederland, geproduceerd in Rotterdam. Het bevat zuiverende tea tree en lavendel, dat je verzorgt en heerlijk ruikt. De spray bevat enkel natuurlijke en biologische ingrediënten die desinfecteren. De fietskoeriers & statiegeldflessen van het bedrijf maken de Helpende Handspray nog eens extra groen. En de winst? Die gaat 100% naar duurzame projecten in Rotterdam. Kortom: een perfect cadeau voor iedereen die geen gewone handgel meer kan zien (en ruiken, en voelen) en iets goeds wil doen voor moeder aarde.
3. Hart voor je brein: boek voor een boost
Hij mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken, de bestseller van onze eigen Leonard Hofstra en zijn leefstijlmetgezel Erik Scherder. In Hart voor je brein kun je lezen wat een inactief leven doet met je gezondheid. Het verhoogt het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Mensen die hiermee belast zijn, blijken (extra) kwetsbaar voor andere ziekten, zoals virale infecties. Bewegen en een gezond voedingspatroon hebben grote invloed op het hart, de hersenen en het immuunsysteem. Hoe vaak we moeten bewegen, en om welk voedingstoffen we nodig hebben, wordt toegankelijk en toch uitdagend uitgelegd. Met een glansrol voor het wonderstofje nitric oxide. Een boek voor mensen die écht willen investeren in een gezond leven.
4. Oura Ring: vitaliteit om je vinger
Wil je écht uitpakken voor je verkering, maar gaat een verlovingsring nog net iets te ver? Dan is de Oura Ring, een aardig alternatief. Het is een slaap- en activiteitstracker die je niet om je pols draagt, maar om je vinger. In de ring bevinden zich sensoren die jouw slaap en activiteit tracken aan de hand van: het bloedvolume per samentrekking van het hart in de vinger (hiermee berekent de ring de ademhaling per minuut, de hartslag en de hartritmevariabiliteit), de lichaamstemperatuur, beweging van de hand en tijd van de dag. Aan de hand van al deze gegevens ontvang je elke dag scores met betrekking tot jouw ‘readiness’, ‘sleep’ en ‘activity’. De Oura Ring is uiteraard gekoppeld aan een app op je smartphone. Hij is verkrijgbaar in verschillende maten en edelmetalen.
5. Gimber: pittig drankje, zonder kater
Gimber is dé nieuwe hit op het gebied van booze-vrij borrelen. Het is organisch en het bevat precies helemaal geen alcohol. Wat Gimber wel bevat is gember, héél veel gember. 38% om precies te zijn. Daarnaast proef je citroen en tal van kruiden en specerijen. Het geheel zorgt voor een pittig drankje, dat niet misstaat bij een kerstige borrel rond de haard. Gember is trouwens ook nog eens hartstikke gezond. Het boost je immuunsysteem dankzij zijn ontstekingsremmende en antibacteriële kwaliteiten. Het verlaagt bovendien je cholesterolwaarden en helpt je spijsvertering op gang. Kortom: een gezond cadeautje in meerder opzichten.
6. Fit Vega(n) Food: plantaardige recepten voor vitale vogels
Fit Vega(n) Food van Nanneke Schreurs en José van Riele is een boek voor iedereen die graag sport én er liever een plantaardige lifestyle op nahoudt. Of natuurlijk als je gewoon niet elke dag met kip, broccoli en rijst naar de gym wilt, maar wel het aandeel eiwitten in je voeding hoog wil houden. Dit informatieve kookboek legt uit hoe je met een actieve leefstijl voldoende plantaardige voedingsstoffen binnenkrijgt – of je nu een weekend- of topsporter bent.
7. Growkit van Rotterzwam: winteralternatief voor de moestuin
Met de rotterzwam-growkit kan iedereen zijn eigen koffiedik omzetten naar oesterzwammen. Gewoon, op het eigen aanrecht. De missie van Rotterzwam is dan ook: alle Nederlanders aanrecht-agrariërs. Een enorme koffieleut hoef je volgens deze zwammologen niet te zijn, want je werkt met kleine hoeveelheden koffie. Koffiedik opsparen is daarom niet nodig. Je kunt aan de slag met koffie uit de percolator, snelfiltermaling, senseopads en espressomachine. De growkit kun je meerdere keren opnieuw gebruiken zonder dat je nieuw 'broed' nodig hebt. Zo kan je doorlopend je eigen koffiedik omzetten in paddenstoelen. Als de kracht van het broed af is, kun je een los zakje broed bestellen en de growkit weer opnieuw benutten. Zwammen bevatten nuttige voedingsstoffen zoals vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. Je kunt ze goed gebruiken om te variëren met je groente.
8. Fermenteren kan je leren: duurzaam, gezond én leuk
Heb jij nog geen komboecha gemaakt? Dan loop je genadeloos achter. Grapje. Maar fermenteren is wel dé trend van de afgelopen jaren. Niet voor niets is Over Rot, hét Nederlandse standaardwerk over fermenteren, geactualiseerd. Dit boek, getiteld Over Rot 2.0, bevat tientallen nieuwe recepten, feitjes en weetjes over fermenteren, legt uit hoe je je gefermenteerde producten culinair kunt inzetten en bevat een heel katern met een overzicht van fermentatietechnieken uit alle delen van de wereld. Geef je liever iets dat al gefermenteerd is? Dan is dit overheerlijke winterpakket van het Rotterdamse Op het dak hét cadeau voor jou.
9. Wonkyboard: niet naar de sneeuw, wel je skills oefenen
Is het een surfplank? Is het een snowboard? Is het een skateboard? Nee, het is een Wonkyboard! Oefenen op dit balance board is een leuke en effectieve manier om je balans, coördinatie en spiergeheugen te trainen. Voor fervente snowboarders en surfers, maar ook voor mensen die hun core en andere spieren willen verstevigen. Een paar maandjes oefenen op je Wonky en je surft deze zomer alle professionals eruit!
10. Doosje complimenten: omdat iedereen groeit van waardering
Zoek je een cadeau voor iemand die wel een opsteker kan gebruiken? Of eigenlijk: een hele doos opstekers? Dan is het doosje complimenten van Mooi door mij een perfect presentje. Het doosje bevat complimenten voor een hele week. Wat dit cadeau extra leuk maakt, is dat het net als de andere producten van Mooi door mij is gemaakt door mensen met een (verstandelijke) beperking. Het is een initiatief van Stichting ZOdIEZiJN, dat als uitgangspunt heeft dat ieder mens waarde heeft voor de maatschappij en dat waardering krijgen voor je werk mensen doet groeien. Zinvolle producten maken, zoals dit complimentendoosje, vormt daarvoor de basis.
11. VirtuFit opvouwbare deskbike: actief achter je computer
Aan je conditie werken en calorieën verbranden terwijl je werkt? Dat kan met de VirtuFit Opvouwbare Deskbike. Dit is een bureaufiets die je helpt gezond en in beweging te blijven, ook al heb je een zittend beroep. Door regelmatig te bewegen houd je je conditie op peil, blijf je gezond en houd je je hersenen actief. Hierdoor beleef je niet alleen meer lol aan je werk, maar werk je ook nog eens veel productiever.