Onderzoek naar invloed leefstijl op verstoring biologische klok in relatie tot diabetes type 2
Onderzoekers van Nederlandse en Canadese universiteiten gaan onderzoek doen naar hoe leefstijl bijdraagt aan het herstellen van het 24-uurs-ritme van de stofwisseling. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij mensen met een hoog risico op diabetes type 2.
In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen diabetes type 2. Naar schatting heeft een gelijke hoeveelheid mensen prediabetes, het stadium vóór diabetes type 2. De bevindingen van het onderzoek zullen de basis vormen van effectieve leefstijlinterventies ter voorkoming van diabetes type 2.
Verstoord bioritme en gezondheid
Het verzetten van de klok wegens de zomertijd en wintertijd leidt tot slaapproblemen en een verstoord bioritme, waar sommige mensen nog weken last van hebben. Een verstoorde biologische klok kan weer leiden tot gezondheidsproblemen.
De verstoring van de biologische klok treedt ook op door kunstmatige verlichting en digitale schermen, ploegendiensten, reizen over tijdzones, slapen op wisselende tijden en het 24 uur per dag toegang hebben tot eten en drinken. Onderzoek heeft al eerder aangetoond dat mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 een verstoord dag- en nachtritme van de stofwisseling hebben.
Dag- nachtritme en stofwisseling
Prof.dr. Patrick Schrauwen, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en hoofdprojectleider: ”We willen onderzoeken of het aanpassen van het gedrag een gunstig effect heeft op het herstel van het dag- en nachtritme van de stofwisseling. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat een goede timing van bepaald gedrag een gunstig effect kan hebben op onze gezondheid. Zo kan het veel uitmaken of we juist in de ochtend, middag of avond bewegen. Het maakt ook uit op welk moment van de dag we (hoeveel en wat) eten. Met het onderzoek zien we welke tijdgebonden leefstijlinterventies invloed hebben op de stofwisseling van mensen met een hoog risico op diabetes type 2. Vanuit deze resultaten gaan we effectieve leefstijlinterventies ontwikkelen om het risico op diabetes type 2 bij hen te verkleinen.”
Gezonde leefstijl en diabetes type 2
Erik Werson, lid van de maatschappelijke adviesraad van het Diabetes Fonds: “Een gezonde leefstijl kan helpen om diabetes type 2 te voorkomen. De resultaten van dit onderzoek en de te ontwikkelen leefstijlinterventies gaan bijdragen aan gezond leven gemakkelijk te maken.”
Bron: Blik op het nieuws